Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

H NASA παρουσιάζει το Orion, το διάδοχο του διαστημικού λεωφορείου


Ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του Orion, του σκάφους που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία, εκτίθεται από τη NASA στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον.

Το Orion, μια κωνική κάψουλα της Lockheed Martin που βασίστηκε στο σχεδιασμό των αποστολών Apollo, προγραμματίζεται να αναχωρήσει στην παρθενική του πτήση το 2014, μια τετραετία μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων.

Στο μεσοδιάστημα -για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960- οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τη δυνατότητα αυτόνομων επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.

Ο εξαθέσιος «Ωρίωνας» θα εκτοξεύεται τοποθετημένος στην κορυφή του υπό ανάπτυξη πυραύλου Aries. Από το 2015 θα μεταφέρει αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το 2020 θα φέρει τους Αμερικανούς πίσω στη Σελήνη. Αργότερα, ίσως στα μέσα της δεκαετίας του 2030, θα γίνει το όχημα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Ο λόγος που τα κάνουμε όλα αυτά είναι επειδή θέλουμε να πάμε στον Αρη» δήλωσε στο Reuters ο Ντον Πίρσον, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις ανάκτησης της κάψουλας όταν επιστρέφει στη Γη πέφτοντας με αλεξίπτωτο στον ωκεανό.

Η πρώτη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου, όταν το Orion, βαρους 8 τόνων, θα ριχτεί στον Ατλαντικό από ένα πλοίο που κανονικά ανακτά τους χρησιμοποιημένους προωθητικούς πυραύλους των διαστημικών λεωφορείων. Όργανα τηλεμετρίας μέσα στο όχημα θα μετρήσουν τις επιταχύνσεις και τις κλίσεις που θα ταλαιπωρούν τους αστροναύτες μέσα στα κύματα της θάλασσας.

Το διαστημικό λεωφορείο αφενός είναι ακατάλληλο για αποστολές πέρα από τη γήινη τροχιά, αφετέρου πάσχει από σχεδιαστικά προβλήματα που προκάλεσαν τις τραγωδίες του Challenger το 1986 και του Columbia το 2003.

Τα επίπεδα ασφάλειας των σημερινών σκαφών σίγουρα δεν επαρκούν για μια αποστολή στον Αρη που θα διαρκούσε το λιγότερο τρία χρόνια -έξι με εννέα μήνες για να φτάσει στον προορισμό της και μια πολύμηνη αναμονή μέχρι να βρεθεί ο πλανήτης στην κατάλληλη θέση για το ταξίδι της επιστροφής.

«Δεν έχουμε ακόμα αρκετή εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μας για να αντέξουμε τρία χρόνια χωρίς να χαλάσει κάτι που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί» παραδέχτηκε ο Πίρσον.

Το ταξίδι μέχρι τη Σελήνη θα διαρκούσε μόνο τρεις ημέρες, όμως ο σχεδιασμός της NASA προβλέπει εξάμηνη παραμονή των αστροναυτών σε κάθε αποστολή και κατασκευή μόνιμης βάσης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου