Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Ασθένειες... αγνώστου ταυτότητος

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος Γ Δ υπέφερε από έντονες κρίσεις νοητικής διαταραχής. Στη φωτογραφία, σκηνή από την ταινία «Η τρέλα του βασιλιά Γεωργίου» με τον Νάιτζελ Χόθορν

Παράδοξες αλλεργίες, απίστευτες δυσμορφίες, ανεξήγητα σύνδρομα- Ο γιατρός Γουίλιαμ Γκαλ ξεκίνησε μια έρευνα με σκοπό την αναζήτηση απαντήσεων σε μυστηριώδη νοσήματα που παραμένουν ανεξιχνίαστα για την επιστήμη


Στα ίχνη του δημοφιλούς τηλεοπτικού Δρος Χάουζαλλά με εντελώς διαφορετικές συνθήκες στην πραγματική ζωή- ο γιατρός Γουίλιαμ Γκαλ ίδρυσε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες το Πρόγραμμα Μη Διαγνωσμένων Ασθενειών με στόχο να αναζητήσει απαντήσεις για μυστηριώδεις ασθένειες οι οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες για την επιστήμη. Με αφορμή αυτό το εγχείρημα, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο ασυνήθιστες περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει το ιατρικό επάγγελμα.


 
Αλλεργία στο νερό

Μπορεί να ακούγεται αδύνατον, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι περίπου το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό, αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο νερό. Φυσικά μπορούν να πιουν το πολύτιμο υγρό· αυτό που τους δημιουργεί πρόβλημα είναι το πλύσιμο. Μερικά λεπτά στο ντους ή στην μπανιέρα τούς προκαλούν φαγούρα και κάνουν το δέρμα τους να γεμίζει με κόκκινα εξανθήματα.

Η σπάνια αυτή πάθηση- η οποία ονομάζεται υδατογενής κνίδωσηπεριγράφτηκε για πρώτη φορά το 1964. Η αιτία της παραμένει άγνωστη. Μπορεί να οφείλεται σε τοξική αντίδραση του δέρματος όταν έρχεται σε επαφή με το νερό ή σε υπερβολική ευαισθησία στα ιόντα του νερού.


Ανθρωποι-χίμαιρες

Φανταστείτε ότι πηγαίνετε για γενετικές εξετάσεις μαζί με τα παιδιά σας και σας απαντούν ότι δεν είναι δυνατόν να είστε η βιολογική μητέρα τους παρά το γεγονός ότι είναι βέβαιο ότι τα έχετε γεννήσει εσείς.

Δεν πρόκειται για την υπόθεση ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Το γεγονός έχει συμβεί σε κάποιους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη. Σε όλες τις περιπτώσεις αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα ήταν χίμαιρα- ανάμειξη δηλαδή δύο διαφορετικών ανθρώπων. Ως έμβρυο είχε σχηματιστεί από την ένωση δύο διζυγωτών διδύμων μέσα στη μήτρα της μητέρας της.

Κανένας δεν γνωρίζει πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το φαινόμενο, με την άνοδο όμως των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναμένεται να δημιουργηθούν- και να ανακαλυφθούν- όλο και περισσότερες χίμαιρες.


Το σύνδρομο της ξενικής προφοράς

Αν ξυπνήσετε ένα πρωί και μιλάτε με έντονη τζαμαϊκανή προφορά παρά το γεγονός ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας την προφορά της Τζαμάικας, είναι πιθανόν να πάσχετε από το σύνδρομο της ξενικής προφοράς.

Η πιο γνωστή περίπτωση αυτού του συνδρόμου χρονολογείται από το 1941, όταν μια Νορβηγή είχε εξοστρακιστεί από την τοπική κοινωνία της επειδή, αφού τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, είχε αρχίσει να μιλάει με έντονη γερμανική προφορά.

Το σύνδρομο αυτό εθεωρείτο κάποτε ότι οφείλεται σε ψυχολογική διαταραχή, σήμερα όμως πιστεύεται ότι τα αίτιά του είναι νευρολογικά και εμφανίζεται όταν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμός προκαλέσουν βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την ομιλία.

Το πραγματικό μυστήριο είναι πώς οι άνθρωποι μιλούν με μια προφορά στην οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ωστόσο μια πιθανή εξήγηση: το «ξενικό» της προφοράς μπορεί απλώς να οφείλεται στην προσπάθεια του ακροατή να ερμηνεύσει τη διαφορά στην ομιλία του πάσχοντος.


Το σύνδρομο Μόργκελονς

Συμπτώματα: ίνες αναπτύσσονται από κνησμώδεις πληγές συνοδευόμενες από οδυνηρό αίσθημα τσιμπήματος, λες και ο πάσχων δέχεται επίθεση από κάποιο παράσιτο. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αναφέρουν αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα και ισχυρίζονται ότι πάσχουν από το σύνδρομο Μόργκελονς, μια σωματική πάθηση της οποίας η αιτία είναι ως τώρα άγνωστη.

Αν ωστόσο περιγράψετε όλα τα παραπάνω στους περισσότερους γιατρούς, θα σας πουν ότι πάσχετε από μια πολύ γνωστή ψυχολογική διαταραχή που ονομάζεται παραισθησιακή παρασίτωση- μια απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό το «γαργάλημα» που αισθάνεστε στο δέρμα σας προκαλείται από κάποιο παράσιτο, παρά το γεγονός ότι αδιάσειστες αποδείξεις υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ποιος έχει δίκιο; Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, αλλά ορισμένοι γιατροί έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά το Μόργκελονς. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι ίνες ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από ένα βακτήριο που ονομάζεται αγροβακτήριο και προκαλεί συνήθως όγκους στα φυτά.


Η τρέλα του Γεωργίου Γ'

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος Γ Δ υπέφερε από έντονες κρίσεις νοητικής διαταραχής, κατά τη διάρκεια των οποίων τον περιόριζαν με ζουρλομανδύα ή τον έδεναν σε μια καρέκλα.

Οι επιστήμονες νόμιζαν ότι ήξεραν την αιτία αυτών των συμπτωμάτων: μια γενετική ανωμαλία που ονομάζεται πορφυρία. Το 2005 όμως ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν ένα δείγμα των μαλλιών του βασιλιά Γεωργίου ανακάλυψαν κάτι αναπάντεχο: υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα φάρμακα που χορηγούνταν στον Γεώργιο ήταν μολυσμένα με αρσενικό, κάτι το οποίο επιδείνωσε κατά πολύ την προδιάθεσή του για πορφυρία.


Το σάπιο δάχτυλο

Το 1996, σε ένα τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet» δημοσιεύθηκε η απεγνωσμένη μελέτη ενός ιατρικού περιστατικού. Ενας 29χρονος είχε τρυπήσει το δάχτυλό του με το κόκαλο κοτόπουλου πέντε χρόνια νωρίτερα, γεγονός το οποίο οδήγησε σε κάποια μόλυνση που είχε αποτέλεσμα μιαν απαίσια μυρωδιά.

«Η πιο οδυνηρή συνέπεια της μόλυνσης ήταν μια μυρωδιά σάπιου από το χέρι που είχε τρυπηθεί, η οποία ήταν αισθητή ως την άλλη άκρη μιας μεγάλης αίθουσας και,αν ο ασθενής περιοριζόταν σε ένα μικρό εξεταστήριο,ήταν σχεδόν ανυπόφορη» έγραφε η δημοσίευση.

Η αιτία της μόλυνσης δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί και δεν υπήρχε καμία αντίδραση στα αντιβιοτικά. Για τον λόγο αυτόν οι γράφοντες απηύθυναν έκκληση:«Ζητούμε βοήθεια από συναδέλφους που ίσως έχουν συναντήσει κάποια παρόμοια περίπτωση ή έστω υποδείξεις ώστε να ανακουφίσουμε τον ασθενή από την οσμή, ακόμη και αν ο οργανισμός που την προκαλεί δεν εξολοθρευτεί». Τι απέγινε ο δύστυχος αυτός άνδρας; Εξακολουθεί να μυρίζει φρικτά ύστερα από τόσα χρόνια; Ηρθα σε επαφή με τον δερματολόγο που τον είχε αναλάβει για να μάθω τι είχε συμβεί.

Ο κ.Πίτερ Χολττου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουαλλίας μού είπε ότι η μόλυνση του ασθενούς καθάρισε μόνη της και έχει πάψει πλέον να μυρίζει άσχημα. Το μυστήριο όμως έχει παραμείνει άλυτο.


Ο άνθρωπος-δέντρο

Με χέρια και πόδια που θυμίζουν κλαδιά ο Ντέντε, ένας άνδρας από τη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας, μοιάζει να είναι μισός άνθρωπος, μισός δέντρο.

Ποια είναι η αιτία αυτής της δυσμορφίας; Ευτυχώς για τον Ντέντε το δικό του μυστήριο μάλλον λύθηκε πρόσφατα.

Ο ένοχος φαίνεται να είναι μια σπάνια γενετική ανοσοποιητική ανεπάρκεια η οποία θέτει εκτός ελέγχου τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτωνΗuman Ρapilloma Virus ή ΗΡV- ο οποίος συνήθως προκαλεί την εμφάνιση μικρών κρεατοελιών στο δέρμα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου