Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Οι ανιχνευτές σώματος παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα


Παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνιστούν οι ολόσωμοι σαρωτές που έχουν εγκατασταθεί σε δύο βρετανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Επιτροπής για την ισότητα και τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Οι ανιχνευτές σώματος που εγκαταστάθηκαν στα αεροδρόμια του Χίθροου στο Λονδίνο και του Μάντσεστερ ενδέχεται να παραβιάζουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημειώνει σε επιστολή του προς τη βρετανική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Τρέβορ Φίλιπς.

«Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι υπάρχει νόμιμος στόχος για αυτή την παραβίαση της ιδιωτικότητας, αλλά ανησυχούμε πολύ για το κατά πόσο αυτή η παραβίαση σέβεται ή όχι τους νόμους», τονίζει ο Τρέβορ Φίλιπς, προσθέτοντας πως «η πολιτική για την εθνική ασφάλεια έχει ως στόχο να προστατεύει την ύπαρξη και την ελευθερία μας, αλλά θα ήταν η απόλυτη ήττα εάν η προστασία αυτή καταστρέψει τις υπόλοιπες ελευθερίες μας».

Οι ολόσωμοι σαρωτές που σταδιακά πρόκειται να εγκατασταθούν σε όλα τα αεροδρόμια της Βρετανίας ενδέχεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, να παραβιάζουν και τη βρετανική νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

«Χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις, η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων μπορεί να εξελιχθεί σε διακρίσεις εις βάρος ευπαθών ομάδων ή να καταστρέψει τις καλές σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων», σημειώνει η Επιτροπή, «σε περίπτωση που η επιλογή των επιβατών που θα υποβληθούν σε έλεγχο γίνεται βάσει "θρησκευτικών ενδυμάτων, του τόπου προορισμού, της εθνικότητας ή της προέλευσης».

Από το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών σημειώνεται πως τα μέτρα είναι «νόμιμα, απαραίτητα και δεν θα γίνονται διακρίσεις», καθώς αρνείται την ύπαρξη κριτηρίων επιλογής των επιβατών που ελέγχονται. Να σημειωθεί πως έχει εκδοθεί κώδικας δεοντολογίας δια του οποίου διασφαλίζεται η διατήρηση της ιδιωτικότητας των ελεγχομένων προσώπων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου