Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αύξηση της υπογεννητικότητας λόγω της οικονομικής κρίσης


Η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει σε αύξηση της υπογεννητικότητας σύμφωνα με τους ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι το ποσοστό των γεννήσεων μειώθηκε σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι επιπτώσεις στον τομέα αυτό είναι πιο έντονες σε χώρες, όπου τα εισοδήματα μειώθηκαν περισσότερο.

Τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ άρχισαν να υποχωρούν το 2008 μετά την άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο μέσα σε δύο δεκαετίες και η μείωση φαίνεται να συνδέεται με την ύφεση σύμφωνα με μια ερευνητική ανάλυση της γονιμότητας και των οικονομικών δεδομένων.

Η σημαντικότερη αλλαγή στα ποσοστά γεννήσεων καταγράφηκε στην Αριζόνα, όπου η μείωση ξεπέρασε το 4 %. Στην Αριζόνα παρατηρείται την ίδια στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος το 2007 από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και η έκτη μεγαλύτερη αλλαγή στις τιμές των κατοικιών.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία από τα 25 κράτη - τα μόνα κράτη για τα οποία είναι διαθέσιμοι οι αριθμοί των γεννήσεων το 2008 (αυτά τα κράτη περιλαμβάνουν περίπου το 54 % του πληθυσμού των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία).

Δεδομένου ότι ο χρόνος και η έκταση της πρόσφατης ύφεσης ποικίλλει από κράτος σε κράτος, η ανάλυση των στοιχείων για κάθε κράτος χωριστά επιτρέπει ακριβέστερη προσέγγιση της πραγματικότητας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, κατέδειξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του βαθμού μείωσης των γεννήσεων μέσα στο 2008 και των οικονομικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, των τιμών των κατοικιών, καθώς και του αριθμού των ατόμων σε ηλικία εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ άλλων από την έκθεση προέκυψε:

* Σε 20 από τα 25 κράτη ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε ή σταθεροποιήθηκε το 2008 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

* Σε 22 από αυτά τα 25 κράτη μέλη, ο πραγματικός ρυθμός γεννήσεων - ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία που γέννησε - μειώθηκε ή σταθεροποιήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

* Συνολικά υπήρχαν 2,29 εκατομμύρια γεννήσεις σε αυτά τα 25 κράτη σε σύγκριση με 2,33 εκατομμύρια το 2007 (μια διαφορά της τάξης των 40.000 γεννήσεων).

* Ο μέσος όρος γεννήσεων για τα 25 κράτη ήταν 68,8 γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15 με 44 το 2008 σε σύγκριση με 69,9 το 2007 (μείωση της τάξης του 1,6 %).

*Η Φλόριντα είχε τη μεγαλύτερη πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των 25 κρατών.

* Η Βόρεια Ντακότα ήταν ένα από τα μόλις 5 από τα 25 κράτη που είχε αύξηση στα ποσοστά γονιμότητας το 2008. Είχε επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος μεταξύ των 25 κρατών.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ανεργία, που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την υπογεννητικότητα. Ωστόσο αν και από την ανάλυση προέκυψε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του βαθμού μεταβολής του ποσοστού γεννήσεων το διάστημα 2007-2008 και της οικονομικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο δεν βρέθηκε συσχέτιση με την αλλαγή της κατάστασης σε επίπεδο απασχόλησης ή ανεργίας.

Σε εθνικό επίπεδο τα ποσοστά γεννήσεων κυμαίνονταν εντός μικρού φάσματος - περίπου 65 με 70 γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία - από τα μέσα του 1970. Κατά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των γεννήσεων εμφανίζεται αλληλένδετος με τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα σε εθνικό επίπεδο.

Τα ποσοστά γεννήσεων έπεσαν ελαφρώς το 2001 και το 2002 και άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά από το 2003 για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το 2007. Το ποσοστό γεννήσεων το 2007 ήταν το υψηλότερο μέσα σε δύο δεκαετίες. Το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς το 2008 και συνέχισε να πέφτει κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο η οικονομική κατάσταση σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό γονιμότητας, δηλώνουν οι ερευνητές. Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο είναι η στροφή των γυναικών στην καριέρα και η οικονομική ανεξαρτησία τους αλλά και η χρήση αποτελεσματικών μεθόδων αντισύλληψης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου