Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003

To 2003 τρίτη θερμότερη χρονιά της Ιστορίας


Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη τη χρονιά που τελειώνει ήταν η τρίτη υψηλότερη στον ενάμισι αιώνα για τον οποίο υπάρχουν μετρήσεις, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι φέτος η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0,45 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο των 13,9 βαθμών.

Η θερμότερη χρονιά στην Ιστορία ήταν το 1998, όταν η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,55 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο, ενώ δεύτερη θερμότερη ήταν το 2002.

Ο ΠΜΟ διευκρινίζει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας το 2003 δεν μπορεί να συνδεθεί αιτιολογικά με συγκεκριμένα φαινόμενα, ωστόσο φαίνεται να ακολουθεί την τάση της παγκόσμιας θέρμανσης -δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι τρεις θερμότερες χρονιές από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1861 καταγράφηκαν τα τελευταία έξι χρόνια.

Το φετινό καλοκαίρι ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Το φαινόμενο προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στη Γαλλία, και επιτάχυνε το λιώσιμο των πάγων στις Αλπεις, σύμφωνα με τον ΠΜΟ.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο καύσωνας έπληξε και την Ινδία και το Πακιστάν. Περισσότερα από 1.500 άτομα υπέκυψαν σε θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς.

Βαρύς όμως ήταν και ο περασμένος χειμώνας για πολλές περιοχές του πλανήτη. Τον Ιανουάριο η θερμοκρασία στη βορειοανατολική Ρωσία έπεσε στους -45. Στο νότιο ημισφαίριο, περίπου 200 άτομα πέθαναν στο Περού όταν η θερμοκρασία έπεσε στους -20.

Αύξηση καταγράφηκε και στη συχνότητα των τυφώνων. Στον Ατλαντικό εκδηλώθηκαν φέτος 16 τροπικές θύελλες, πολύ περισσότερες από το μέσο όρο των 9,8 για το διάστημα 1948-96.

«Εξ ορισμού, τα ασυνήθιστα [καιρικά] φαινόμενα είναι ασυνήθιστα, δεν συμβαίνουν πολύ συχνά» σχολιάζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Μισέλ Ζαρό.

«Αλλά η παγκόσμια θέρμαναση είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο συχνά ασυνήθιστα φαινόμενα και σε αύξηση της έντασης αυτών των φαινομένων» προειδοποιεί.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου