Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003

«Φακέλωμα» στην Ευρώπη


Σε συμφωνία για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων επιβατών αεροπορικών εταιρειών, που ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αμερικανικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Φριτς Μπολκεστάιν.

Ύστερα από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, η παροχή πληροφοριών για 34 στοιχεία προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ ή εισέρχονται στον αμερικανικό εναέριο χώρο από τα 39 που ζητούσαν αρχικά οι αμερικανικές αρχές.

Μεταξύ των προσωπικών δεδομένων που θα παρέχονται στις αμερικανικές αρχές περιλαμβάνονται η ημερομηνία της κράτηση της πτήσης, η ημερομηνία της πτήσης, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός της θέσης, η διεύθυνση του επιβάτη, κάθε μορφής πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής, τα τηλέφωνα του επιβάτη, η ηλεκτρονική διεύθυνση του επιβάτη, η πληροφορία για το αν πρόκειται για απλό η μετ επιστροφής εισιτήριο και η ημερομηνία έκδοσης του εισιτηρίου.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ δέχτηκαν να διατηρούν τα στοιχεία αυτά για διάστημα 3,5 ετών από τα 50 έτη που ζητούσαν αρχικά. Τα στοιχεία θα αποθηκεύονται στην αμερικανική υπηρεσία προστασίας των συνόρων και τελωνείου και κατά περίπτωση και μετά από ειδικό αίτημα θα εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής της πληροφορίας σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια επίσης τρεισήμισι ετών, ενώ δυόμισι έτη μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνήθηκε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την ανανέωσή της.

Η συμφωνία, που βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας, κατέστη δυνατή εφόσον κρίθηκε επαρκές το καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία και ικανοποιητικές οι εγγυήσεις που δόθηκαν από την αμερικανική πλευρά για την τήρηση της μυστικότητάς τους.

Ο κοινοτικός επίτροπος πάντως διευκρίνισε ότι αλλά "ευαίσθητα δεδομένα" τα οποία προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, όπως η κατάσταση της υγείας και πληροφορίες που σχετίζονται με τις πολιτικές πεποιθήσεις, δεν θα δίνονται στην αμερικανική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας, το θέμα αναμένεται να κλείσει και τυπικά το Μάρτιο ή τον Απρίλιο μετά από σχετική πρόταση που θα υποβάλει στα τέλη Ιανουαρίου η Επιτροπή και εφόσον προηγηθούν διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις οριστικές ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον προηγούμενο Μάρτιο όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον για πρόσβαση στα στοιχεία των αρχείων των διεθνών αεροπορικών εταιριών και υπό την απειλή της αφαίρεσης των δικαιωμάτων προσγείωσης στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, αλλά και μεγάλων προστίμων (6.000 δολαρίων ανά επιβάτη) οι αμερικανικές αρχές αντλούσαν ήδη πληροφορίες μέσα από το σύστημα κρατήσεων των εταιρειών για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής η μόνη αεροπορική εταιρεία που δεν έχει συμμορφωθεί με το αμερικανικό αίτημα είναι η ιταλική Alitalia.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου