Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2003

Χαμηλός ο κίνδυνος από την ακτινοβολία για τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη


Η κοσμική ακτινοβολία στην οποία θα εκτεθεί το πλήρωμα των μελλοντικών αποστολών στον Αρη είναι αρκετά έντονη για να προκαλέσει προβλήματα υγείας, δεν θα ήταν όμως θανατηφόρα, εκτιμούν επιστήμονες της NASA.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το BBC, το συμπέρασμα αυτό προήλθε από δεδομένα που μετέδωσε το σκάφος Mars Odyssey, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 2001.

Σε αντίθεση με τη Γη, ο Κόκκινος Πλανήτης δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο, το οποίο θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας, εκτρέποντας προς τους πόλους τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που φτάνουν από το Διάστημα.

Οι επανδρωμένες αποστολές θα δέχονταν υψηλές δόσεις ακτινοβολίας όχι μόνο αφότου προσεδαφίζονταν στον Αρη, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Η ακτινοβολία αυτή ίσως θα αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καταρράκτη ή βλαβών στο νευρικό σύστημα, αλλά δεν είναι τόσο έντονη ώστε να απαγορεύει τα διαπλανητικά ταξίδια.

Η εκτίμηση παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.



Ακτινοβολία βαρέων ιόντων

Ο Δρ Κάρι Ζάιτλιν, του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Βιοϊατρικής Έρευνας των ΗΠΑ, εκτιμά ότι η ένταση της κοσμικής ακτινοβολίας στην αρειανή επιφάνεια είναι διπλάσια από ό,τι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο ερευνητής εξηγεί στο βρετανικό πρακτορείο: «Οι αστροναύτες πηγαίνουν στον διαστημικό σταθμό για περίπου έξι μήνες. Μια αποστολή στον Αρη θα διαρκούσε γύρω στα τρία χρόνια. Και είναι η διάρκεια της έκθεσης που δημιουργεί πρόβλημα»

»Είναι επίσης το γεγονός ότι η ακτινοβολία [στον Αρη] είναι αρκετά εξωτική. Είναι γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία -προέρχεται από ολόκληρο το γαλαξία. Την ονομάζουμε ακτινοβολία βαρέων ιόντων».

Ο Ζάιτλιν θεωρεί, πάντως, ότι οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές θα είναι γενικά ασφαλείς. Τα πληρώματα, βέβαια, θα πρέπει να κατασκευάσουν καταφύγια σε κοιλώματα του εδάφους και να χρησιμοποιούν προστατευτικά υλικά ως ασπίδες.

Η μελέτη του περιβάλλοντος ακτινοβολίας ήταν από τους κύριους στόχους της αποστολής Mars Odyssey. Η ειρωνία, όμως, είναι ότι τον περασμένο μήνα το βασικό όργανο μέτρησης τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω αυξημένης ακτινοβολίας από τον Ήλιο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου