Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2002

Από αρθρίτιδα πάσχει η Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο


Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόκλησης γενετικών ανωμαλιών κατά τη διαδικασία κλωνοποίησης εγείρει η ανακοίνωση πως η διάσημη Ντόλι πάσχει από αρθρίτιδα. Οργανώσεις για την προστασία των ζώων εμφανίζονται θορυβημένες από την είδηση της ασθένειας του πρώτου κλώνου ενήλικου θηλαστικού και ζητούν την άμεση διακοπή των πειραμάτων.

Σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ίαν Γίλμουτ -μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, που σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας PPL δημιούργησαν το διάσημο πρόβατο- δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ασθένεια που προσέβαλε τη Ντόλι να οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες από τη διαδικασία κλωνοποίησης.

Η στάση του όμως ήταν περισσότερο επιφυλακτική, αφού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε εάν η νόσος οφείλεται στη διαδικασία της κλωνοποίησης ή εάν πρόκειται για σύμπτωση».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC τόνισε την ανάγκη σύστασης ερευνητικού προγράμματος για τον αντίκτυπο της κλωνοποίησης στην υγεία των ζώων.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν τώρα από τους επιστήμονες την άμεση διακοπή όλων των πειραμάτων και προειδοποιούν: «Η βιολογία δεν είναι παιχνίδι. Εκατοντάδες κλωνοποιημένα ζώα έχουν δώσει μάχη για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες. Γεννήθηκαν με παραμορφωμένη καρδιά, νεφρούς και πνεύμονες. Πολλά από αυτά αγκομαχούσαν για να αναπνεύσουν μέχρι να ξεψυχήσουν, ενώ άλλα τα έβγαλαν οι δημιουργοί τους από τη δυστυχία. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της κλωνοποίησης».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου