Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2002

Όνειρα για έναν... «πράσινο» Αρη


Ο Γερμανός φυσικός και αστροναύτης Ούλριχ Βάλτερ, ο οποίος πέταξε το 1993 με το διαστημικό λεωφορείο Columbia (πτήση STS-55) και ήταν υπεύθυνος του επιστημονικού φορτίου Spacelab D-2, δήλωσε στο γερμανικό National Geographic ότι σε λιγότερο από 80.000 χρόνια ο άνθρωπος θα έχει εγκαταλείψει τη Γη και θα έχει αποικίες στο Διάστημα και στον Αρη.

Ο Βάλτερ είναι αντίθετος με την άποψη του διάσημου Βρετανού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του στο Εδιμβούργο της Σκοτίας είχε τονίσει ότι τα βασικά αίτια αναζήτησης νέων κόσμων θα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας.

Το πιο πιθανό σενάριο για το διακεκριμένο Γερμανό αστροναύτη είναι η επικάλυψη πάγου ύψους δύο χιλιομέτρων σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. «Σε περίπου 80.000 χρόνια, η Γη θα ζήσει μια από τις μεγαλύτερες εποχές παγετώνων που θα αναγκάσει την ανθρωπότητα να εγκαταλείψει οριστικά το γαλάζιο πλανήτη και να εγκατασταθεί σε άλλους με πιο ευνοϊκές συνθήκες» δήλωσε.

Και προσέθεσε: «Ένας δεύτερος λόγος θα μπορούσε να είναι η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς, από τους 1.100 επικίνδυνους που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί, ο οποίος θα εξαφάνιζε το 90% του ζωικού βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου».

Αν και πάλι ο άνθρωπος καταφέρει να επιβιώσει από αυτούς τους κινδύνους, σύμφωνα πάντα με τον Βάλτερ, η σίγουρη καταστροφή όλων των έμψυχων όντων θα επέλθει με βεβαιότητα σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια από τώρα, όταν οι αυξημένες θανατηφόρες ηλιακές ακτινοβολίες θα προσπέφτουν σε μεγάλες ποσότητες πάνω στη γήινη επιφάνεια. Αιτίες θα είναι η εξόγκωση της ατμόσφαιρας του Ήλιου και η αύξηση θανατηφόρων ακτινοβολιών, που θα συμβούν κατά τη διάρκεια μετατροπής του σε κόκκινο γίγαντα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους φυσικούς, η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να περιμένει με σταυρωμένα χέρια μέχρι να έλθει εκείνη η στιγμή. Η περιέργεια των ανθρώπων θα τους ωθήσει στην αναζήτηση νέων κόσμων, όπως στην αποίκηση του Αρη, της Σελήνης και των δορυφόρων του Δία και του Κρόνου.

«Για να μπορέσει η ανθρωπότητα να διασφαλίσει την επιβίωσή της, θα πρέπει πρώτα από όλα να ολοκληρώσει την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και μετά να γεωποιήσει τον Αρη (πρόγραμμα terraforming), δηλαδή να τον μεταβάλει σε κατοικήσιμο πλανήτη. Με την απελευθέρωση διαφόρων χημικών στοιχείων ή ακόμα και βακτηριδίων στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα όμοια με αυτήν της Γης. Σε 100 χρόνια θα υπάρχουν ωκεανοί και ποτάμια, σε 500 χρόνια θα κυκλοφορούμε ελεύθερα χωρίς σκάφανδρα και σε 3.000 χρόνια ο Αρης θα έχει μετατραπεί σε έναν καταπράσινο, γεμάτο κόσμο, πλανήτη» δήλωσε ο Βάλτερ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου