Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2002

Επιστήμονες προβλέπουν την κατασκευή σεληνιακής βάσης έως το 2007


Ερευνητές πιστεύουν ότι έως το έτος 2007 ο άνθρωπος μπορεί να επιστρέψει στη Σελήνη και να εγκατασταθεί σε μόνιμη σεληνιακή βάση, με κόστος ίσο περίπου με το μισό που χρειάζεται για την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διακεκριμένος επιστήμονας της NASA Πολ Σπούντις στο πλαίσιο του Εθνικού Αστρονομικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, ένας διαστημικός σταθμός τοποθετημένος πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και επανδρωμένος με τέσσερις αστροναύτες θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και υπηρεσίες στην ανθρωπότητα.


Ένα τέτοιο εγχείρημα -κατά τον Σπούντις- είναι εφικτό από τη NASA με τη σημερινή τεχνολογία που διαθέτει, και μπορεί να ολοκληρωθεί στα επόμενα έξι χρόνια, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, το πρόγραμμα αυτό να υποστηριχτεί από τους πολιτικούς και το Κογκρέσο.

Το συνολικό κόστος της σεληνιακής βάσης υπολογίζεται στα 19,3 τρισ. δραχμές, λιγότερο από την τότε αξία του προγράμματος Apollo, που στις δεκαετίες του 60 και του 70 κόστισε στις ΗΠΑ 9,6 τρισ. δραχμές.

Η νέα διεθνής βάση θα στεγάζει ισχυρότατα τηλεσκόπια, τα οποία θα έχουν το πλεονέκτημα της απουσίας της ατμόσφαιρας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δυσχεραίνουν -όπως συμβαίνει στη Γη- την παρατήρηση. Επίσης, θα δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν τους αστροναύτες σε μια μελλοντική αποστολή προς τον Αρη.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι επιστημονικοί στόχοι που μπορούν να διεξαχθούν μόνο με την αποστολή ανθρώπων στο Διάστημα» τόνισε ο Σπούντις. «Τα πειράματα απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη για την πληρέστερη διεξαγωγή τους. Και είναι σίγουρο ότι η Σελήνη αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των πλανητών, και είναι μια μοναδική πλατφόρμα για τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Γίνονται λίγοι σεισμοί, ενώ απουσιάζουν ο αέρας, τα σύννεφα και η βροχή. Οι αστρονόμοι μπορούν να παρατηρούν τον ουρανό συνεχώς και χωρίς ατμοσφαιρικές διαταραχές» κατέληξε.

Το πιθανότερο σημείο για την εγκατάσταση της σεληνιακής βάσης είναι το χείλος του κρατήρα Τσάκλετον κοντά στον Νότιο Πόλο. Η περιοχή αυτή περιέχει ποσότητες πάγου -όπως απέδειξε η διαστημοσυσκευή Lunar Prospector- και μπορεί έτσι να προσφέρει νερό και οξυγόνο, ενώ παρουσιάζει σταθερή θερμοκρασία στους -50 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ίαν Κρόφορντ, αστρονόμος στο University College του Λονδίνου, συμφωνεί ότι η επιστροφή στη Σελήνη θα πρέπει να είναι το κύριο και πρωταρχικό μέλημα του ανθρώπου, ωστόσο ο Αντριου Κόατς του εργαστηρίου Mullard Space Science θεωρεί πως τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν σε ρομποτικά εξερευνητικά οχήματα.

«Θα επιθυμούσα πολύ να στείλω αστροναύτες, αλλά ανησυχώ για την υγεία τους και το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Από την άλλη, δεν πιστεύω ότι το χρηματικό ποσό που ανέφερε ο Σπούντις είναι αρκετό» δήλωσε ο Κόατς.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου