Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2002

Πέντε μικρά κλωνοποιημένα γουρουνάκια γεννήθηκαν στις ΗΠΑ


Μία από τις εταιρείες που συμμετείχε στην κλωνοποίηση του προβάτου Ντόλι ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ότι κατάφερε να κλωνοποιήσει για πρώτη φορά πέντε μικρά γουρούνια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη οργάνων που θα γίνονται αποδεκτά σε περίπτωση μεταμόσχευσης.

Σύμφωνα με το BBC, τα πέντε γουρουνάκια ονομάζονται Νοέλ, Αίντζελ, Σταρ, Τζόι και Μαίρη, είναι όλα τους θηλυκά και γεννήθηκαν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Μολονότι δεν είναι τα πρώτα κλωνοποιημένα χοιρίδια, εντούτοις είναι τα πρώτα που δεν έχουν στον γενετικό τους κώδικα ένα συγκεκριμένο γονίδιο που προκαλούσε στο παρελθόν την απόρριψη των οργάνων τέτοιων ζώων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θα χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη οργάνων που θα γίνονται αποδεκτά σε περίπτωση μεταμόσχευσης καθώς και σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη.

Η εταιρεία PPL Therapeutics αποτελεί τον εμπορικό βραχίονα του ερευνητικού ινστιτούτου Ρόσλιν της Σκοτίας, που κατασκεύασε το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο, την προβατίνα Ντόλι. Η ίδια εταιρεία πέτυχε την άνοιξη του 2000 να δημιουργήσει το πρώτο κλωνοποιημένο γουρούνι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου