Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Θα μπορούσε το σύμπαν μας να βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας ενός άλλου σύμπαντος;


Μια όχι απλώς προωθημένη αλλά άκρως επαναστατική θεωρία, η οποία όμως παράλληλα εξάπτει τη φαντασία, διατυπώθηκε από τον φυσικό Nikodem Poplawski του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ο οποίος ισχυρίζεται πως οι μαύρες τρύπες είναι πιθανόν να κρύβουν στο εσωτερικό τους ένα Σύμπαν.

Ο Poplawski ανέπτυξε τη θεωρία του, μελετώντας την κίνηση των σωματιδίων της ύλης που εισέρχονται μέσα σε μια μαύρη τρύπα. «Μπορεί οι κολοσσιαίες μαύρες τρύπες όπως αυτή στο κέντρο του γαλαξία μας να είναι γέφυρες που οδηγούν σε άλλο Σύμπαν» (που επίσης καλούνται «Γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν»), αναφέρει στη μελέτη του ο φυσικός, αφήνοντας έτσι ανοικτό παράθυρο για την πιθανότητα και ο δικός μας Κόσμος να βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας.

Ο φυσικός Nikodem Poplawski ανέλυσε τη γενική σχετικότητα με έναν τρόπο που να ενσωματώνει το εγγενές σπιν των φερμιονίων (σωματίδια με ημιακέραιο σπιν). Προφανώς, η Γενική Σχετικότητα αγνοεί αυτή την εγγενή στροφορμή) Αυτό σημαίνει πως η θεωρία του πάει πέραν της γενικής σχετικότητας σε μια εναλλακτική ερμηνεία της βαρύτητας, που ονομάζεται θεωρία της βαρύτητας κατά Einstein-Cartan-Kibble-Sciama.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια θεωρία που έχει μια απωστική δύναμη γνωστή ως συστροφή, η οποία είναι πολύ χρήσιμη, διότι η τρέχουσα θεωρία του big bang απαιτεί μια απωθητική δύναμη στις απαρχές της, γνωστή ως πληθωρισμός. Ωστόσο, η θεωρία του πληθωρισμού απαιτεί πολλά περίεργα και μπερδεμένα πεδία όπως και σωματίδια που υπάρχουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ νωρίς στον σχηματισμό του σύμπαντος. Η θεωρία του φυσικού Poplawski καταργεί όλα αυτά, επειδή η συστροφή φροντίζει για αυτά.

Με άλλα λόγια, αντί να πρέπει να ενώσουμε επιπλέον πράγματα για να εξηγήσουμε τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει στην τρέχουσα θεωρία του πληθωρισμού, η νέα αυτή θεωρία έχει τον πληθωρισμό ως ένα φυσικό υποπροϊόν!

Και πού κολλάνε οι μαύρες τρύπες σε όλα αυτά; Μια άλλη πτυχή της θεωρίας είναι ότι θα σήμαινε ότι η πυκνότητα της ενέργειας στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, και η συστροφή που προκύπτει από αυτήν, αποτρέπει πράγματι να σχηματιστεί η μοναδικότητα (ανωμαλία) μιας μαύρης τρύπας. Αντίθετα, η περιοχή μέσα στην μαύρη τρύπα θα αρχίσει να  επεκτείνεται σαν το δικό της σύμπαν, όπως ακριβώς λένε οι θεωρίες «επιστημονικής φαντασίας» του Smolin και άλλων στο παρελθόν.

Μια τελευταία συμπαθητική παρενέργεια της νέας θεωρίας είναι ότι μπορεί ακριβώς να εξηγήσει από πού προέρχεται το βέλος του χρόνου. Η αιτία για την ασυμμετρία του χρόνου στο σύμπαν είναι μια φυσική συνέπεια αυτού του είδους της προέλευσης. «Το βέλος του κοσμικού χρόνου ενός σύμπαντος μέσα σε μια μαύρη τρύπα εν συνεχεία θα καθοριστεί από το ασύμμετρη χρονικά κατάρρευση της ύλης μέσω του ορίζοντα γεγονότων", λέει ο Poplawski.

Τα καλά νέα είναι ότι αν ένα σύμπαν έχει κάποιες εγγενείς ιδιότητες από το "μητρικό του σύμπαν," τότε αυτό μπορεί να δίνει έναν τρόπο παρατηρήσιμων προβλέψεων, αν και η ακριβής φύση του πώς θα μπορούσε να το κάνει, είναι ακόμη ασαφές για όλους μας.

Όπως αναφέρει ο Poplawski, έμμεση απόδειξη της θεωρίας του είναι η πρόσφατη ανακάλυψη ότι τα σχεδόν αόρατα σωματίδια νετρίνο έχουν την ικανότητα να «μεταλλάσσονται» (από τη μια μορφή στην άλλη) και έτσι ένα νετρίνο συγκεκριμένου τύπου να μπορεί να μεταβληθεί μόνο του σε κάποιον άλλον τύπο.

Σύμφωνα με τον Poplawski αυτή η ικανότητα μπορεί να εξηγηθεί από διακυμάνσεις στον χωροχρόνο τις οποίες μπορεί να προκαλέσει μόνο η δραστηριότητα μιας γρήγορα περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας. Με τη σειρά τους αυτές οι διακυμάνσεις αποτελούν την επιβεβαίωση της ύπαρξής μας στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας.

Από την άλλη πλευρά, άμεση απόδειξη της θεωρίας και της ύπαρξης συμπάντων μέσα σε μαύρες τρύπες δεν μπορεί να δοθεί. Θα ήταν μάταιο κάποιος να προσπαθήσει να δει αν στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας υπάρχει σε εξέλιξη η δημιουργία ενός Σύμπαντος.

Αυτό, γιατί όσο πλησιάζει σε μια μαύρη τρύπα η απίστευτη βαρυτική έλξη που αναπτύσσεται γύρω της κάνει τον χρόνο να κυλάει ολοένα πιο αργά, με αποτέλεσμα ο παρατηρητής να περιμένει κυριολεκτικά αιώνια να υπάρξει κοσμική δράση και θα παραμένει θεατής τού τίποτε για πάντα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου