Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μείωση ρεκόρ των πάγων της Αρκτικής κατέγραψαν φέτος οι δορυφόροι


Η επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής μειώθηκε σημαντικά φέτος το καλοκαίρι, φτάνοντας στο δεύτερο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από το 1979 οπότε και ξεκίνησε η μέτρησή τους μέσω δορυφόρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Αμερικανικό Κέντρο Μετρήσεων του Χιονιού και του Πάγου (NSIDC).

Το NSIDC αναφέρει πως στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 η επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής μετρήθηκε σε 4,33 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα,  φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος. Η συρρίκνωση των πάγων ξεπερνά το αρνητικό ρεκόρ του 2007 ενώ είναι μικρότερη κατά 2,38 εκατομμύρια τ.χλμ. από την ελάχιστη επιφάνεια του 1979 που μετρήθηκε σε 6,71 εκατομμύρια τ.χλμ.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του όγκου των πάγων στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και στον ανθρώπινο παράλληλα. Παράλληλα τονίζουν τις επιπτώσεις του φαινομένου στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από το 1979, οι πάγοι μειώνονται κάθε καλοκαίρι για να σχηματιστούν εκ νέου το φθινόπωρο οπότε και αυξάνεται το σύνολο της επιφάνειας που καλύπτουν. Κατά την τελευταία πενταετία καταγράφονται τα χαμηλότερα ελάχιστα του πάγου στην Αρκτική, όπως αποκαλύπτει το NSIDC.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου