Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ρουμανία: Ο πρώην κατάσκοπος που ανέλαβε την πρωθυπουργία

Είναι ο Πρόεδρος Μπασέσκου ικανός να βάλει ένα τέλος στις διαμαρτυρίες ενάντια στη λιτότητα και την πολιτική τάξη της Ρουμανίας; Σύμφωνα με τον ρουμανικό Τύπο, ίσως και να μην είναι. Γι’αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές την ίδια ώρα που επιλέγει τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να ηγηθεί της κυβέρνησης.


Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας, Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου  ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού μη δίνοντας μια ουσιαστική απάντηση στην ερώτηση των πολιτών αν η μετακίνησή του αυτή θα έχει κάποια επίπτωση στην τροχιά λιτότητας που έχει περιέλθει η χώρα.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο ωστόσο είναι πως εάν ο Πρέδρος Τραϊάν  Μπασέσκου ήθελε να αναλάβει το ρίσκο διεξαγωγής των εκλογών πριν τον Νοέμβριο του 2012 , όπου και είναι κανονικά προγραμματισμένες, θα επέλεγε έναν πιο ήπιων τόνων πολιτικό, καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα Ρομάνια Λίμπερα «τώρα έχει ποντάρει τα πάντα σε ένα μόνο φύλλο».

Ο Μπασέσκου «τζογάρει» την μοίρα της Δεξιάς στη Ρουμανία καθώς αν υπήρξε ένα πράγμα που υπονόμευσε την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μποκ ήταν η εντύπωση αδυναμίας και ατελείωτων συμβιβασμών, παρά τα μέτρα λιτότητας και οι διαδηλώσεις. Με δεδομένο αυτό μόνο ως αστεία μπορεί να ληφθεί η , από τηλεοράσεως, δήλωση της αντιπολίτευσης πως «τώρα μας κυβερνάει η Σεκιουριτάτε» και αυτό γιατί δεν έχουν κατανοήσει ούτε τη λειτουργία της Υηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, ούτε το ρόλο του διευθυντή της. Προβάλλουν απλά τη δική τους εμπειρία στην αρχηγία της Σεκιουριτάτε, σημειώει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Ζουρναλούλ Νάσιοναλ «βλέπει» τον Ουνγκουρεάνου ως το «χρυσό παιδί» των μυστικών υπηρεσιών του οποίου ο διορισμός κλείνει τον «κύκλο της εθνικής αποσύνθεσης»  και τερματίζει το όνειρο του προέδρου για την δημιουργία μιας Ευρωβαλκανικής στρατιωτικής χούντας που  μπορεί να χρησιμοποιήσει το φόβο για την χαλιναγώγηση ενός φτωχού πληθυσμού. Γιατί τί άλλο είναι ένα καθεστώς που υποβοηθούμενο από τις μυστικές υπηρεσίες αν όχι στρατιωτικό;

Ο πολιτικός αναλυτής Κρίστιαν Παρβουλέσκου  θέτει ως ζήτημα τον διορισμό «ενός κατασκόπου στη θέση του Πρωθυπουργού». Είναι αλήθεια πως το γεγονός αυτό είναι μείζονος σημασίας και φανερώνει πολλά για το επίπεδο της Δημοκρατίας στη Ρουμανία η οποία βαίνει ολοταχώς σε μία προεδρικοποίηση του καθεστώτος. Το συγκεκριμένο πρόσωπο επιπλέον αμφισβητείται και για έναν ακόμα λόγο: Το 1989 διετέλεσε αναπλητωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, γεγονός που αποτελεί ηθικό μειονέκτημα για τη συγκεκριμένη θέση.

Η Ρομάνια Λίμπερα με τη σειρά της διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό και επισημαίνει ότι ο Ουνγκουρεάνου «δεν ήταν μέλος της Σεκιουριτάτε» ή μυστικής υπηρεσίας στο καθεστώς Τσαουσέσκου παρά ένας δημόσιος υπάλληλος πολιτικά εντεταλμένος να χειριστεί μια δύσκολη οργάνωση, καθήκον που έφερε εις πέρας επιτυχώς. Πέντε χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του ως Υπουργός Εξωτερικών από τον τότε Πρωθυπουργό είναι ειρωνεία να έχει πάρει τώρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Θα καταφέρει το αφεντικό των μυστικών υπηρεσιών να σώσει τη χώρα; Μάλλον όχι αν αναλογιστεί κανείς ότι από την αρχηγία μιας μυστικής υπηρεσίας βρέθηκε στην ηγεσία της χώρας για να την οδηγήσει σε τροχιά εκλογών. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα κέντρα διαπλοκής και  συμφερόντων στο (κυβερνόν) Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα και να ασχοληθεί με το ζήτημα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας για την διασφάλιση των προγραμματισμένων εκλογών. Όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα και οι ψευδαισθήσεις σίγουρα δεν βοηθούν.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου