Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Απίστευτο: Οι στρατιώτες θα μπορούν να ελέγχουν όπλα μόνο με τη... σκέψη τους!

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ταχεία πρόοδο στη νευρολογία για να βελτιώσουν θεαματικά τις επιδόσεις των στρατιωτών, των πιλότων και γενικότερα του στρατιωτικού προσωπικού.


Μια μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία αναφέρεται στα οφέλη από τη χρήση της νευροεπιστήμης στο στρατό και σε φορείς επιβολής του νόμου, όπως την αστυνομία.

Δεν πρόκειται μόνο για νέα γενιά φαρμάκων, που «απογειώνουν» την απόδοση των στρατευμάτων και εξασφαλίζουν ότι οι αιχμάλωτοι μπορούν να είναι «πιο ομιλητικοί».

Μεταξύ των όσων αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνεται η χρήση των αποκαλούμενων συσκευών διεπαφών εγκεφάλου-μηχανών, που θα «διαβάζουν» τις σκέψεις των στρατιωτών και μέσω αυτών μπορούν να λειτουργούν τα σύγχρονα όπλα!

Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε μια προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία άνθρωποι με κινητικά προβλήματα μπορούν να κινήσουν τεχνητά άκρα μέσω τεχνολογίας που διαβάζει τα σήματα εγκεφάλου τους!

«Δεδομένου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί εικόνες, όπως π.χ. στόχους, πολύ πιο γρήγορα από τη στιγμή που τις αντιλαμβάνεται  συνειδητά, ένα διασυνδεμένο σύστημα νευρώνων και όπλων θα μπορούσε να παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον έλεγχο διαφόρων συστημάτων  από την άποψη της ταχύτητας και της ακρίβειας», αναφέρεται στην έκθεση των επιστημόνων.
Δοκιμές ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιώντας στρατεύματα, που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή.

Τα οφέλη σε κοινωνικό επίπεδο είναι προφανή. Τι γίνεται, όμως, εάν χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία στο στρατό; «Ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση που χτυπηθεί λάθος στόχος; Εάν πυροβολήσουν αμάχους ή βομβαρδίσουν μια δεξίωση γάμου», αναρωτιούνται. Σε αυτή την περίπτωση, ποιος θα έχει την ευθύνη: τυχόν λάθος σκέψη του στρατιώτη ή μήπως η μηχανή;

«Η νευρολογία θα επιδράσει καταλυτικά σε πολλούς τομείς στο μέλλον» είπε ο καθηγητής Rod Flower, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης και ο οποίος θέτει ανάλογα ερωτήματα. «Είναι θολή η γραμμή μεταξύ της ατομικής ευθύνης και της λειτουργίας της μηχανής. Πού σταματάει και πού αρχίζει  η μηχανή», ρωτάει ρητορικά.

Αρκετοί συνάδελφοί του εμφανίζονται, επίσης, ανήσυχοι για τη χρήση των ανακαλύψεων στη νευρολογία για στρατιωτικούς σκοπούς...


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου