Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πακιστάν: Επιτυχής δοκιμή πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικά


Πύραυλο μικρού βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, δοκίμασε με επιτυχία ο πακιστανικός στρατός, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση. Ήταν η πρώτη δοκιμή τους τελευταίους τρεις μήνες, ύστερα από σειρά πυραυλικών δοκιμών την άνοιξη.


Ο πύραυλος κρουζ τύπου Hatf-VII Babur, βεληνεκούς 700 χλμ., που πετά σε χαμηλό ύψος, μπορεί να «πλήξει ένα θαλάσσιο ή χερσαίο στόχο με πολύ μεγάλη ακρίβεια», ανακοίνωσε ο στρατός. Ο πύραυλος μπορεί να φέρει επίσης πυρηνική κεφαλή.

Είναι η πρώτη δοκιμή πυραύλου από τον Ιούνιο για το πακιστανικό υπουργείο Άμυνας, ύστερα από σειρά δοκιμών στις οποίες προχώρησε την άνοιξη, έπειτα από μια πρώτη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, του Agni V, από τη γειτονική του Ινδία.

Η Ινδία και το Πακιστάν, οι μόνες στρατιωτικές πυρηνικές δυνάμεις στο μουσουλμανικό κόσμο, έχουν πολεμήσει μεταξύ τους τρείς φορές μετά την ανεξαρτησία τους το 1947 από τη βρετανική αυτοκρατορία.


Οι χώρες απέκτησαν επισήμως πυρηνικά όπλα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. ‘Εκτοτε όπως αναφέρει το ethnos.gr, επιδίδονται σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων κάθε φορά που προχωρούν σε πυραυλική δοκιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου