Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Άρχισε η δίκη των υπόπτων τρομοκρατών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου


Ξεκίνησε σήμερα σε αίθουσα του ειδικού στρατοδικείου στη Βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, η ακροαματική διαδικασία στη δίκη πέντε υπόπτων που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.


Η προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Μάιο, είχε διακοπεί όταν οι κατηγορούμενοι είχαν αγνοήσει επιδεικτικά τον στρατοδίκη, συνταγματάρχη δικαστικού Τζέιμς Πολ., αρνούμενοι να φορέσουν ακουστικά για να παρακολουθούν τη διερμηνεία της διαδικασίας στα Αραβικά. Μάλιστα , ένας από τους κατηγορούμενους, ο Ράμζι Μπιναλσίμπχ είχε διακόψει τη δίκη γονατίζοντας για να προσευχηθεί.

Οι στρατιωτικοί δικαστές έχουν ζητήσει την θανατική ποινή για τους πέντε κατηγορούμενους σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι για τον σχεδιασμό των αεροπειρατειών σε πολιτικά αεροσκάφη και της σκόπιμης συντριβής τους στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, με συνολικά περίπου 3.000 νεκρούς.

Ειδικοί εκτιμούν πως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στη δίκη το ζήτημα των βασανιστηρίων και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Ο κατηγορούμενος ως αρχιτέκτονας των επιθέσεων Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, είχε συλληφθεί το 2003 στο Πακιστάν και κρατήθηκε σε μυστική φυλακή της CIA, στην οποία-όπως εν τέλει παραδέχθηκε και η ίδια η υπηρεσία--είχε υποβληθεί στον βασανισμό του εικονικού πνιγμού 183 φορές.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της νομοθεσίας πειστήρια που αποσπώνται μέσω βασανιστηρίων δε γίνονται δεκτά στο δικαστήριο.

Ο Μοχάμεντ , σε παλαιότερη ακροαματική διαδικασία στο Γκουαντάναμο το 2008, είχε δηλώσει πως επιζητεί τη θανατική καταδίκη του «προκειμένου να γίνει μάρτυρας».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου