Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Μετά τον Έμπολα, η Ουγκάντα πλήττεται από τον αιμορραγικό πυρετό του Μάρμπουργκ


Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσημη λήξη μιας επιδημίας του ιού Έμπολα, στην οποία πέθαναν τουλάχιστον 16 άτομα, η Ουγκάντα μετρά πέντε νεκρούς από τον συγγενικό ιό του Μάρμπουργκ, ο οποίος επίσης προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή στην επαρχία Καμπάλα, 430 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα. Μια γυναίκα που έχασε τρία μέλη της οικογένειάς της από την ασθένεια ταξίδεψε μέχρι το νοσοκομείο της πρωτεύουσας, προκαλώντας ανησυχία για εξάπλωση της επιδημίας.

«Τριάντα τέσσερα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ ετοιμάζεται και μια μονάδα απομόνωσης» ανέφερε στο Reuters ο Ρούκια Νακαμάτε, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Την κατάσταση στην Ουγκάντα παρακολουθεί τώρα κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ιός του Μάρμπουργκ αναγνωρίστηκε το 1967, όταν σκότωσε οκτώ άτομα σε τρεις μικρές επιδημίες που ξέσπασαν στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας, στη Φρανκφούρτη και το Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι επιδημίες ξεκίνησαν από εργάτες που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ιστούς πιθήκων.

Όπως και ο συγγενικός Έμπολα, ο ιός του Μάρμπουργκ μολύνει όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ουγκάντας, τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού εμφανίζονται συνήθως από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, όταν οι κάτοικοι εισέρχονται στο δάσος για να συλλέξουν καρπούς και έρχονται σε επαφή με ζώα όπως οι νυχτερίδες των φρούτων, οι οποίες πιστεύεται ότι αποτελούν τη φυσική δεξαμενή του ιού.

Ο αιμορραγικός πυρετός του Μάρμπουργκ είναι άκρως μεταδοτικός και σκοτώνει περίπου το 80% των θυμάτων του.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο ισχυρός πονοκέφαλος που εκδηλώνεται έπειτα από μια περίοδο επώασης 14 ημερών, συγκριτικά με 21 ημέρες για τον ιό Έμπολα.



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου