Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Θα πέσει ο Α/ΓΕΕΘΑ στην παγίδα της "σιδηράς πυγμής" και των "παραστρατιωτικών" αντιλήψεων;


Τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Αθήνα καίγονταν και ένα ανεξέλεγκτο κύμα βίας και λεηλασιών σάρωνε το κέντρο της πόλης υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή πρότεινε να βγει ο στρατός στους δρόμους. Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Γράψας, ούτε που δέχτηκε να συζητήσει το σενάριο. Και φυσικά δικαιώθηκε.

Τέσσερα χρόνια μετά η “εισβολή” εργαζομένων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο ΥΕΘΑ, επανέφερε δυναμικά το θέμα της χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές μέτρων “τάξης και ασφάλειας”. Η επιχειρηματολογία...ατελείωτη. “Προβλέπεται από αποφάσεις του ΝΑΤΟ”, “υπάρχει νομικό καθεστώς”, “έχει ξαναγίνει τη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων”, “η αστυνομία δεν αρκεί” κ.λ.π. Και αυτή τη φορά δεν έχουμε μείνει στα λόγια. Οι σχετικές “δοκιμές” στη Θεσσαλονίκη και πιο πρόσφατα στη ΛΑΕΔ έγιναν.


Όλα αυτά βέβαια είναι φθηνές δικαιολογίες για να δικαιολογηθεί το μέχρι πρόσφατα αδιανόητο για την ελληνική κοινωνία: την χρησιμοποίηση στρατού σε ρόλο αστυνομίας. Και είναι αδιανόητο -για να μην πούμε ανόητο- το επίχειρημα ότι η αστυνομία δεν επαρκεί για να φρουρήσει το ΥΕΘΑ από διαδηλωτές ή τη ΛΑΕΔ από συγκέντρωση...απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών!


Η διαφορά με το 2008 είναι ότι η σημερινή στρατιωτική ηγεσία δεν εμφανίζεται τόσο κάθετη όσο ο Γράψας το 2008. Το συζητά. Κι αυτό είναι ανησυχητικό. Και για την κοινωνία αλλά και για την ίδια τη στρατιωτική ηγεσία.


Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος ανέλαβε τα καθήκοντά του υπό δυσμενέστατες συνθήκες. Παρόλα αυτά έδειξε ότι μπορεί να ασκήσει “μοντέρνα” διοίκηση, να σταθεί στις εξαιρετικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ ,χωρίς βέβαια να έχει και πολλές δυνατότητες να δώσει λύσεις στα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κυβερνητική πολιτική στα στελέχη και το προσωπικό των ΕΔ.


Ο Α/ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έχει παραδώσει στον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο τις προτάσεις του για την δημιουργία ενός σώματος Στρατονομίας , το οποίο θα έχει την ευθύνη φρούρησης “στρατιωτικών εγκαταστάσεων”, όπως λένε. Αν ο σχεδιασμός είναι αυτός προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως τα όσα διαπιστώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί να διαφεύγουν της προσοχής του:


•διαδοχικά δημοσιεύματα εφημερίδων που “εκφράζουν” κυβερνητικές θέσεις και απόψεις, αναπαράγουν απόψεις αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες “η αστυνομία, προσπαθεί, αλλά δεν αρκεί”.

•η συζήτηση για την ασφάλεια στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα, έχει πάει ...αλλού. Οι συζητήσεις για δημιουργία “πολιτοφυλακών” και άλλων παρόμοιων σχεδίων , δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο το ΓΕΕΘΑ από τις όποιες αναλύσεις του για το θέμα της χρήσης ΕΔ σε αποστολές που δεν τις αφορούν. Και δεν πρέπει να τους διαφεύγει το “εμπόριο” πατριωτισμού, ασφάλειας που συνήθως συνοδεύει τέτοια σχέδια και απόψεις.

•τα αντανακλαστικά της πλειοψηφίας των πολιτών δεν μπορούν να αγνοούνται επειδή αυτή η πλειοψηφία είναι σιωπηλή και δεν κραυγάζει μέσα στους δρόμους. Είναι αυτή η πλειοψηφία η οποία εμπιστεύεται τις ΕΔ και τις αποδέχεται σε ποσοστό εξωπραγματικά υψηλό. Αυτός ο κόσμος αποδέχεται τον αξιωματικό φρουρό της πατρίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και όχι τον αξιωματικό που θα τον έχει απέναντί του. Αποδέχεται τον στρατιώτη “παιδί” του που υπηρετεί τη θητεία του κι όχι αυτόν που προορίζουν κάποιοι να τον κάνουν “στρατονόμο άλλων εποχών”.


Ο στρατηγός Κωσταράκος είχε πραγματικά σοκαριστεί από την εισβολή στο ΥΕΘΑ, που χαρακτήρισε “σπίτι” του, το οποίο ως “στρατιώτης” οφείλει να προστατεύσει.

Όμως πρέπει να θυμάται πάντα ότι εκτός από στρατιώτης είναι και Αρχηγός, επικεφαλής των ΕΔ . Και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί πάντα με τις απόψεις των πολιτικών του προϊσταμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνει ανταρσία. Αντιθέτως έχει υποχρέωση να τις προστατεύσει από αποφάσεις και πράξεις που είναι προφανές ότι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους: την καθολική αποδοχή των πολιτών.


Ελπίζουμε ότι ο στρατηγός δεν θα πέσει στην παγίδα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου