Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

«Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου»


Όσα θα θέλατε να μάθετε για το χρέος και το ΔΝΤ, αλλά δεν είχατε κανέναν για να ρωτήσετε. Η ταινία καταγράφει τις εξομολογήσεις του αμερικανού οικονομολόγου και πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζών Πέρκινς στον Στέλιο Κούλογλου, καθώς και την εσωτερική πάλη του πρωταγωνιστή ανάμεσα στο φόβο και στην ανάγκη να πει την αλήθεια.


Ο Πέρκινς συμμετείχε  την δεκαετία του ‘70 σε μια ομάδα οικονομικών δολοφόνων όπως αυτοαποκαλούνταν τα ίδια τα μέλη της. Στόχος της ομάδας, η οποία συνεργαζόταν με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Πεντάγωνο  και την CIA ήταν  η οικονομική και πολιτική υποδούλωση χωρών του Τρίτου Κόσμου, μέσα από την προσφορά δανείων που οι χώρες δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν.

Αν κάποιοι από τους προέδρους των χωρών-στόχων δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς των οικονομικών δολοφόνων, οι τελευταίοι καλούσαν την CIA για να  τους ανατρέψει με πραξικόπημα ή να τους δολοφονήσει. Ο Στέλιος Κούλογλου έπεισε τον Τζων Πέρκινς να ταξιδέψουν μαζί στον Ισημερινό όπου είχε δολοφονηθεί ο πρόεδρος της χώρας και να ζητήσει συγνώμη από τον λαό σε μια  θυελλώδη δημόσια εκδήλωση η οποία αποτελεί και τον αφηγηματικό κορμό της ταινίας.

Το φιλμ, διάρκειας 90 λεπτών, είναι γυρισμένο σε ύφος film noir καθώς στην υπόθεση μπλέκονται μοιραίες γυναίκες, συγγενείς δολοφονημένων που ζητούν να μάθουν τι απέγινε στα αγαπημένα τους πρόσωπα και πράκτορες της CIA.

«Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» έχει προβληθεί στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και πολλών πόλεων του Μεξικού και της Αργεντινής, ενώ έχει προβληθεί σε δεκάδες διεθνή Φεστιβάλ και τηλεοπτικά δίκτυα.  Κέρδισε το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξάγεται στην Σαραγόσα και το δεύτερο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Σεούλ.

Η ταινία είναι συμπαραγωγή της εταιρείας Lynx, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ. Στις δραματοποιημένες σκηνές παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Χατζηγιάννης, Κωνσταντίνος Βελέντζας, Τάκης Στάγκος και Ναταλία Λιονάκη. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Διονύσης Ευθυμιόπουλος και ο Μανώλης  Κονσολάκης ενώ το μοντάζ έκανε ο Κενάν Ακάουι. Την μουσική της ταινίας έχουν γράψει οι Active Member.

Ο ξένος Τύπος για την «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου»

Ξένος τύπος:

Μετα την προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες, καθώς και στα φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Βανκούβερ, ιταλικές και αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν εκτενείς κι ενθουσιαστικές κριτικές:

«Χάρη στην εξαιρετική χρήση των δραματοποιημένων σκηνών, ο σκηνοθέτης κατάφερε να μετατρέψει το φιλμ σε ένα πολιτικό θρίλερ, που κρατάει πάντα σε αγωνία το κοινό»

Coriere de la Ticino

«…το περιεχόμενο του είναι εκρηκτικό. Οτιδήποτε υποπτευόμασταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί και να είναι αλήθεια. Κάνει τα πόδια σου να τρέμουν»

Il Sole 24 Ore

«Εδώ θα βρείτε όλους τους λόγους, γιατί ο κόσμος σιχαίνεται τους «γιάνκις»… όλα αυτά έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν, είναι αλήθεια. Το γεγονός όμως ότι έρχεται από άμεση απολογία, είναι συναρπαστικό»

Il Manifesto

«…η ταινία αποκαλύπτει μερικά ραδιουργά γεγονότα. Οι σκηνές  του κοινού στο Κίτο, που ορθώνεται ενάντια στην αμερικανική πολιτική σε καθηλώνουν»

New York Times

«…ενα προκλητικό, συναρπαστικό φιλμ-νουαρ που δεν πρέπει να χάσετε. Μπορεί να αρρωστήσετε και να αισθανθείτε κατάθλιψη, αλλά μετα θα συνειδητοποιήσετε  ότι παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται  και στην κρίση της Γουώλ Στρητ….»

90,1FM Καναδας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου