Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Οικονομική κρίση απειλεί τη Σλοβενία


Η Σλοβενία μπορεί να επαναλάβει την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στις Βρυξέλλες φοβούνται σοβαρά ότι η Δημοκρατία θα χρειαστεί βοήθεια από την «τρόικα» των δανειστών. Για τη συζήτηση του θέματος αυτού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στο Δουβλίνο.


Οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομία της Σλοβενίας εκφράστηκαν τελευταία τόσο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πρόβλημα συνίσταται στο αυξανόμενο ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων: το μερίδιό τους σε τρεις μεγάλες τράπεζες της Σλοβενίας ανήλθε στο 20%. Η χρηματοπιστωτική κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων επιδεινώνεται και οι δαπάνες του κράτους για τη στήριξη των τραπεζών μόνο αυξάνονται. Οι δαπάνες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα έχουν φτάσει ήδη το 3% του ΑΕΠ.

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η Σλοβενία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έλλειψη χρημάτων ήδη το τρέχος έτος. Η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές. Μάλιστα, σε αντίθεση με την κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία, η ΕΕ θα παρέχει βοήθεια σίγουρα πιο γρήγορα και χωρίς οποιαδήποτε κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων. Σε σχέση με αυτό ο Αλεξάντρ Ραζουβάγιεφ, διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της επενδυτικής εταιρείας Alpari είπε:

- Η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά μεγάλη. Δεδομένου ότι εκεί δεν υπάρχουν ρωσικά χρήματα σε ποσότητες, όμοιες με εκείνες που υπήρχαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η βοήθεια που χρειάζεται είναι πολύ λιγότερη απ’ ό,τι είχε ξοδευτεί για την Ελλάδα, νομίζω ότι θα σώσουν τη Σλοβενία και η κατάσταση εκεί θα επαναφερθεί σε κανονική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η Σλοβενία χρειάζεται 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, η οικονομία της Σλοβενίας είναι πιο σταθερή. Ο συσχετισμός των ενεργητικών του τραπεζικού τομέα με τις διαστάσεις της οικονομίας της είναι κατα πολλές φορές μικρότερος από εκείνο του νησιωτικού κράτους.

Ίσως για αυτό τον λόγο οι Αρχές της Σλοβενίας αρνιούνται ότι η χώρα τους ακολουθεί τα βήματα της Κύπρου. Όπως δήλωσε πρόσφατα η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, η κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα και δεν έχει ανάγκη από διεθνή βοήθεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό οικονομολόγο της Deutsche Bank στη Ρωσία Γιαροσλάβ Λισοβόλικ, τέτοια επιμονή των Αρχών θα βλάψει μόνο την οικονομία της Σλοβενίας.

- Για τους Σλοβένους έχει νόημα να ζητήσουν οικονομική βοήθεια και να προσπαθήσουν στο αρχκό στάδιο με τη βοήθεια αυτών των χρηματοπιστωτικών ενέσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση. Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει, δεν αποκλείεται ότι το κόστος του δανεισμού για τους Σλοβένους μπορεί να αυξηθεί με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί σε μεγάλο βαθμό η διέξοδος απ’ αυτή την κατάσταση.

Σε περίπτωση που η Σλοβενία θα ζητήσει βοήθεια, θα γίνει η έκτη κατά σειρά χώρα της ζώνης του ευρώ την οποία θα χρειαστεί να σώσει η τρόικα. Πριν απ’ αυτό, είχαν ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κυπριακή Δημοκρατία. Εξάλλου, ο κατάλογος αυτός στο εγγύς μέλλον μπορεί να συμπληρωθεί, μάλιστα, όχι μόνο από την Σλοβενία. Κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, μπορεί να ξεσπάσει κρίση στον τραπεζικό τομέα, επίσης στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου