Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Άμεσος κίνδυνος διαβήτη από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά


Η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων ζαχαρούχων αναψυκτικών ημερησίως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στα μετέπειτα στάδια της ζωής, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα περίπου κουτί ζαχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά ένα πέμπτο, συγκριτικά με την κατανάλωση ενός κουτιού ανά μήνα ή και λιγότερο, όπως αναφέρει σχετικά η ομάδα των Ευρωπαίων επιστημόνων.

Η έκθεση των συμπερασμάτων της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia ενισχύει προηγούμενα ευρήματα Αμερικανών ερευνητών.

Οργάνωση καταπολέμησης του διαβήτη συστήνει τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών καθότι αυξάνουν την θερμιδική πρόσληψη και οδηγούν σε πρόσληψη βάρους.

Η έρευνα σχετικά με την επίδραση των ζαχαρούχων αναψυκτικών ήταν πολυεθνική και πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Περίπου 350.000 άτομα ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, και η έρευνα αποτέλεσε μέρος εκτενέστατης Ευρωπαϊκής Έρευνας διερεύνησης της σχέσης μεταξύ διατροφής και καρκίνου.

"Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη - έτσι για κάθε κουτί αναψυκτικού που πίνετε την ημέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται" δήλωσε η κύρια ερευνητής Dora Romaguera.

Η Δρ. Romaguera κάλεσε στην διάχυση περισσότερων και πιο "ξεκάθαρων" πληροφοριών δημόσιας υγείας σχετικά τις επιδράσεις των ζαχαρούχων αναψυκτικών. (σ.σ. pentapostagma.gr οι πολυεθνικές ξέρουν να καλύπτουν τα "ίχνη" τους).

"Δοθείσης της αύξησης της κατανάλωσης των ζαχαρούχων αναψυκτικών στην Ευρώπη, θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρα μηνύματα προς τον πληθυσμό σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες τους για την υγεία".





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου