Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η Ρωσία "γέρνει" όλο και πιο πολύ προς την Τουρκία


Επιφυλακτική - τουλάχιστον- για το θέμα του Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ  εμφανίζεται  η ρωσική πλευρά  σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου και στο μετρο που αυτά αποδίδουν με ακρίβεια τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας κ.  Νόβακ.

Συγκεκριμένα, η τουρκικη εφημερίδα  Sabah, με τον τίτλο «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την Τουρκία για τη νότια Κύπρο», γράφει ότι η Ρωσία έδωσε το σύνθημα ότι λαμβάνουμε υπόψη την αντίρρηση της Τουρκίας στις έρευνες πετρελαίου στη - όπως αναφερει την Κυπριακή Δημοκρατία - «νότια Κύπρο». Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, κ. Νόβακ, φέρεται να είπε «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία».

Στη συνέχεια γράφει ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, αναφορικά με τις έρευνες πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα, τυγχάνουν υποστήριξης στο διεθνή τομέα. Η Τουρκία είχε πει ότι έχει μερίδιο και η «ΤΔΒΚ», στις έρευνες που θα γίνουν στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, και ότι δε θέλει λύσεις που θα είναι εκτός αυτού. Ο κ. Νόβακ, αναφορικά με τις έρευνες της «νοτίου Κύπρου» με τις μεγάλες εταιρείες, που σχεδιάζει να κάνει στις ανοιχτές θάλασσες, φέρεται να είπε «Δε μπορούμε να ρισκάρουμε τη συνεργασία μας με τη Τουρκία».

Ο κ. Νόβακ, συζητώντας με τους Τούρκους δημοσιογράφους στην Αττάλεια, που πήγε για να λάβει μέρος στη Σύνοδο της μικτής οικονομικής επιτροπής Τουρκίας-Ρωσίας, φέρεται να είπε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που δεν έχουν επιλυθεί με τις ανοιχτές θάλασσες της Κύπρου και ότι αυτά λαμβάνονται υπόψη και ότι πρόσθεσε: «Με την Τουρκία έχουμε συνεργασία από παλιά. Όταν προκύπτουν τέτοιου είδους καταστάσεις λαμβάνουμε πάντα υπόψη τις φιλικές μας σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία. Οπωσδήποτε δε σκεπτόμαστε να παραβιάσουμε τις αρχές όσον αφορά τις εργασίες μας».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου