Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται ποινικές διώξεις για το σχέδιο "Πυθία"


Απαγγελία κατηγοριών κατά προσώπων για υποκλοπές και σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Σε εντυπωσιακό τέλος φτάνει η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις συνενωμένες υποθέσεις των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δύο υποθέσεις στις οποίες δημοσιογραφικά πρωταγωνίστησαν τα «Επίκαιρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει άμεσα τις κατηγορίες για διακεκριμένη κατασκοπεία κατ’ εξακολούθηση και για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας σε βάρος της χώρας προχωρώντας στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά προσώπων.

Μάλιστα, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι κατηγορίες θα απαγγελθούν κατά δύο τουλάχιστον προσώπων που σχετίζονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο γ’ τακτικός ανακριτής Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίζεται τη συνενωμένη δικογραφία των δύο υποθέσεων, έχει στα χέρια του κατάθεση ενός μάρτυρα – κλειδί, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπαιξε σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο στην αντιπαρακολούθηση των υποκλοπέων, έδωσε στοιχεία και υπέδειξε στη διάρκεια της ανάκρισης δύο πρόσωπα από το περιβάλλον της πρεσβείας που μετείχαν στις παρακολουθήσεις.

Για το ένα εξ αυτών αποκαλύφθηκε ότι με τον μανδύα του διπλωματικού υπαλλήλου πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις επί πολλά χρόνια στη χώρα σε περιόδους έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, στην ουσία όμως συμμετείχε στις επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.

Τόσο ο κ. Φούκας, που ανέλαβε στο τέλος του 2011 και αποφάσισε τη συνένωση των δύο δικογραφιών (υποκλοπές – σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή), όσο και ο «προκάτοχός» του –διενήργησε την προανακριτική έρευνα- εισαγγελέας εφετών Δ. Δασούλας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ανέσυρε την υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο, ανακαλύπτοντας τα «γκρίζα» σημεία της και εντοπίζοντας τα καρτοκινητά – «σκιές», τους αγοραστές και το «παρελθόν» τους, προχώρησαν την έρευνα σε βάθος και μεθοδικά.

Είχαμε αποκαλύψει το πόρισμα του κ. Δασούλα, σύμφωνα με το οποίο τέσσερα καρτοκινητά – «σκιές» αγοράσθηκαν την ίδια ημέρα. Τα τρία εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν στις υποκλοπές της περιόδου 2004 – 2005, ενώ το τέταρτο τέθηκε σε «λειτουργία» αργότερα, γεγονός που το ανέδειξε σε «αδύναμο κρίκο», καθώς από τις κλήσεις προς και από την αμερικανική πρεσβεία αλλά και το Μέριλαντ των ΗΠΑ –έδρα της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, της NSA-, «πιάστηκαν» οι Αρχές για να ξετυλίξουν το μίτο των παγιδεύσεων.



Ενέργειες για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Με αυτά τα δεδομένα από την έρευνα του κ. Δασούλα, ο κ. Φούκας προχώρησε περαιτέρω στην ανάκριση, εξετάζοντας πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εντοπισμού των υποκλοπέων αλλά και ανθρώπους που είχαν γνώση για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης της χώρας με την κωδική ονομασία «Πυθία», στην οποία συμπεριλαμβανόταν το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονταν εξελίξεις – ανάμεσά τους και η περίπτωση Καρχιμάκη, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας-, ενώ ο κ. Φούκας ανεμένετο να αποστείλει και δεύτερο αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή στοιχείων για τα καρτοκινητά – «σκιές» και την επικοινωνία τους με την έδρα της NSA στο Μέριλαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παρακολουθεί –όπως είναι λογικό- με ενδιαφέρον την πορεία της έρευνας, θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ζήτησε τη συνδρομή στην έρευνα κυρίως της αμερικανικής αλλά και της ρωσικής πλευράς.



περιοδικό «Επίκαιρα»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου