Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η τηλεόραση επιβραδύνει τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών


Η έρευνα κατέδειξε ότι όταν υπάρχει τηλεόραση στο δωμάτιο των παιδιών και την παρακολουθούν επί ώρες χωρίς να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, δυσκολεύονται να αναπτύσσουν τη σκέψη τους και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι η ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο επιβραδύνει την νοητική ανάπτυξη των παιδιών και τα εμποδίζει κατανοήσουν τις σκέψεις άλλων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες έκαναν έρευνα με τη συμμετοχή 100 παιδιών, αγοριών και κοριτσιών ηλικίας από 3 έως 6 ετών με σκοπό να δουν κατά πόσο τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Η "θεωρία του νου", όπως λέγεται επιστημονικά αυτή η διαδικασία εξελίσσεται στα παιδιά από 3 έως 5 ετών περίπου και η παρακολούθηση τηλεόρασης τους αποσπά την προσοχή και εμποδίζει την ομαλή νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, εξαιτίας της μονοδιάστατης ενέργειας παρακολούθησης ενός τηλεοπτικού προγράμματος, έστω και παιδικού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γονείς που τοποθετούν τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο δεν ασχολούνται πολύ με τα παιδιά τους, επομένως ελαχιστοποιείται η αλληλεπίδραση της σχέσης γονιού - παιδιού, που συμβάλει στην ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου