Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Άρχισαν τα νέα «καμπανάκια» για το όριο του αμερικανικού χρέους


Με μία «επισήμανση» του γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο ξεκινούν οι προειδοποιήσεις για το όριο του αμερικανικού χρέους, μετά την προσωρινή λύση που δόθηκε τον Οκτώβριο όταν η Ουάσινγκτον απέφυγε σχεδόν την τελευταία στιγμή την στάση πληρωμών.

Οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο στις 7 Φεβρουαρίου και, όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, το περιθώριο για ελιγμούς «έκτακτης ανάγκης» θα έχει εξαντληθεί πιθανότατα μέχρι το Μάρτιο.

Χωρίς πολιτική απόφαση για επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ή αύξηση του ορίου χρέους, η Ουάσινγκτον δεν θα μπορεί από τις 8 Φεβρουάριου και έπειτα να δανείζεται με τη συνήθη διαδικασία, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Σε αυτήν την περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών (όπως ανέφερε και αξιωματούχος του), θα ξεκινήσει τη χρήση έκτακτων μέτρων χρηματοδότησης -το ίδιο είχε συμβεί και προ μηνών. Το περιθώριο των έκτακτων μέτρων αυτών «πιθανότατα θα εξαντληθεί σε έναν μήνα» ανέφερε η ανακοίνωση.

To γραφείο Προϋπολογισμού δεν αποκλείει, χωρίς να φαίνεται ωστόσο να το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό, η παράταση να φτάσει μέχρι το Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο. Όπως όμως ανέφερε και το υπουργείο Οικονομικών, «δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις πως τα έκτακτα μέτρα μπορεί να κρατήσουν παραπάνω από έναν μήνα».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου