Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Το "Obamacare" ρίχνει τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου


Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της προεδρίας του εξαιτίας του αμφιλεγόμενου προγράμματος για το εθνικό σύστημα υγείας, του λεγόμενου Obamacare, με όλο και περισσότερους Αμερικανούς να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους ως προς τις ικανότητες του προέδρου τους, όπως προκύπτει από μία νέα δημοσκόπηση των Washington Post και ABC News.

Η αντίθεση στο πρόγραμμα για το εθνικό σύστημα υγείας επίσης εμφανίζεται σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ με το 57% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αντίθετοι στην σπουδαιότερη πρωτοβουλία του προέδρου σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Το 46% δήλωσαν σφοδρά αντίθετοι. Μόλις πριν από έναν μήνα, όταν δηλαδή εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί απέκτησαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο σύστημα που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα προσφέρει μια οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας υγειονομική κάλυψη, η κοινή γνώμη ήταν εξίσου διχασμένη ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής του.

Η αποδοκιμασία των χειρισμών του Ομπάμα ως προς την εφαρμογή του νόμου για την Υγεία ανέρχεται σε 63% με την πλειοψηφία να υποστηρίζει την έντονη αντίθεσή της, ενώ τον περασμένο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53%.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι η πρώτη αντίδραση από την περασμένη εβδομάδα που ο Ομπάμα έδωσε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία επανειλημμένως αναγνώρισε τα σφάλματα του ιδίου και της κυβέρνησής του ως προς τη διαχείριση της εφαρμογής του νόμου, ενώ επιχείρησε να κατευνάσει την οργή εκατομμυρίων Αμερικανών, των οποίων οι ασφάλειες ακυρώθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις.



Πρόστιμο για όποιον δεν έχει ασφάλεια

Ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του νόμου που προβλέπει ότι από τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου κάθε Αμερικανός πολίτης θα πρέπει να διαθέτει ασφάλεια υγείας, σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνει πρόστιμο, προκύπτει εκ νέου από τη δημοσκόπηση. Σχεδόν 2 προς 1 Αμερικανοί είναι αντίθετοι και οι περισσότεροι από τους μισούς σφοδρά αντίθετοι. Ωστόσο, σχεδόν έξι στους 10 συμφωνούν με το μέτρο που θέλει τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους να είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους από το 2015.

Την ίδια ώρα, έκθεση της εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων McKinsey & Co, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής βουλής, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα--περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου-- είχε λάβει προειδοποίηση από την περασμένη Άνοιξη για τους κινδύνους εφαρμογής του νόμου για την Υγεία και τα προβλήματα που ενδεχομένως να ενέσκηπταν.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν σε αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας και του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων και στην υπουργό Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους, σε τέσσερις συναντήσεις τους από τις 28 Μαρτίου ως τις 8 Απριλίου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου