Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Γαλλία: Τα φαστ φουντ εκτοπίζουν τα παραδοσιακά ρεστοράν


Όλο και περισσότεροι Γάλλοι λένε... «au revoir» στην παραδοσιακή κουζίνα των μπιστρό και των ρεστοράν κι αλλάζουν διατροφικές συνήθειες με τα σάντουιτς και τα χάμπουργκερ να έχουν πλέον την τιμητική τους στο καθημερινό πιάτο τους. Τα έσοδα από τα φαστ φουντ και τα «σαντουιτσάδικα» για όλο το 2012 ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία αυτά των παραδοσιακών εστιατορίων, αντιστοιχώντας στο 54%, μια απόδειξη πως η κουλτούρα του γρήγορου φαγητού κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε μια χώρα που έχει αναγάγει σε εμμονή τη σχέση της με το φαγητό.

Τον περασμένο Ιούλιο, το ποσοστό των Γάλλων που γευμάτισαν σε εστιατόρια έπεσε 13% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012. Επίσης, ο χρόνος που αφιερώνουν οι Γάλλοι για να φάνε μειώνεται συνεχώς: πλέον, το γεύμα των Γάλλων διαρκεί κατά μέσο όρο μόλις 22 λεπτά, έναντι 90 λεπτών πριν από δύο δεκαετίες και 80 λεπτών πριν τριάντα χρόνια.

Ωφελημένα από τη κατάσταση αυτή είναι φυσικά τα εστιατόρια γρήγορης εστίασης και τα ταχυφαγεία, όπως το σαντουιτσάδικο «Balt» του Μπαλταζάρ ντε λα Μπουρντ. «Υποθέτω πως επιχειρήσεις σαν τη δική μου ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα οικονομικής ύφεσης της εποχής μας», λεει ο ιδιοκτήτης του Balt, ο οποίος άνοιξε το μαγαζί του το 2009 και πλέον βλέπει τα έσοδα του να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Την ίδια ώρα σχεδόν το 20% των Γάλλων εργαζομένων φέρνουν στο γραφείο φαγητό που έχουν ετοιμάσει στο σπίτι, αποφεύγοντας να κάνουν το παραδοσιακό διάλειμμα από την εργασία τους και να δειπνήσουν σε ένα μπιστρό δίπλα στη δουλειά τους. «Οι συνήθειες άλλαξαν τα τελευταία χρόνια και πλέον παρατηρούμε μια στροφή του κόσμου στο φθηνό φαγητό. Δεν είναι τυχαίο πως η βιομηχανία γρήγορης εστίασης σήμερα είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με πριν 20 χρόνια», σημειώνει ο Αρμάν Σάιν της συμβουλευτικής εταιρείας Eurogroup Consulting.

Την ίδια ώρα πολλά εστιατόρια στο Παρίσι καταφεύγουν στη λύση των προπαρασκευασμένων γευμάτων. Πρόσφατη δημοσκόπηση από την Γαλλική Ένωση Εστιατόρων Synhorcat έδειξε πως το 31% των γαλλικών ρεστοράν σερβίρει πλέον προτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες, έτοιμες αγορασμένες σαλάτες και λαχανικά από κονσέρβα, ενώ το 25% των γευμάτων δεν μαγειρεύονται επιτόπου, αλλά απλώς ξαναζεσταίνονται στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Κάπως έτσι καταστρατηγείται ο όρος «restaurant» - που στη γαλλική κουζίνα σημαίνει «το μέρος όπου το φαγητό παρασκευάζεται από φρέσκα υλικά εκείνη την στιγμή» - και απειλείται αυτός ο τόσο σημαντικός γαστριμαργικός θεσμός για τους Γάλλους. Γιαυτό πολλοί Γάλλοι εστιάτορες επιθυμούν να προστατεύσουν νομικά τον όρο «ρεστοράν», ο οποίος θεωρούν πως κινδυνεύει από την τάση των προκατασκευασμένων γευμάτων. «Επιθυμούμε διαφάνεια και ποιότητα για τον καταναλωτή», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντιντιέ Σενέ, προσθέτοντας πως «πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος που να επιβάλει σε όσα εστιατόρια έχουν τον τίτλο «ρεστοράν» να μαγειρεύουν υποχρεωτικά επιτόπου τα γεύματα τους, χρησιμοποιώντας αμιγώς φρέσκα υλικά».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου