Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

H NSA «είχε το ελεύθερο» να καταγράφει στοιχεία επικοινωνίας κάθε Βρετανού


Δύο βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν, ότι η αμερικανική NSA είχε καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με το Λονδίνο ώστε να αποθηκεύει τα εξωτερικά στοιχεία των επικοινωνιών οποιουδήποτε στη βρετανική επκράτεια.

Ο Guardian και το τηλεοπτικό Channel 4 αναφέρουν την Πέμπτη ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε καταλήξει από το 2007 στην εν λόγω συμφωνία. Το BBC αναφέρει ότι, σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως «δεν σχολιάζει εικασίες».

Η Βρετανία ανήκει στη λεγόμενη ομάδα των «Πέντε Ματιών» -των χωρών δηλαδή που συνεργάζονται στενά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και θεωρείται ότι στοιχεία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που γίνονται στην επικράτιεα δεν διοχευτεύονται στην NSA.

Βάσει των εγγράφων όμως, υποστηρίζεται ότι η αμερικανική υπηρεσία έφτασε το 2007 σε συμφωνία που της επέτρεπε να αποθηκεύει τα εξωτερικά στοιχεία ηλεκτρονικών επικοινωνιών και για τη Βρετανία, είτε υπήρχε είτε όχι «ύποπτη δραστηριότητα» των στόχων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται μάλιστα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι γινόταν και πριν το 2007 αλλά τα περισσότερα στοιχεία είχαν διαγραφεί από τα αρχεία της NSA.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου