Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002

Κατατέθηκε η αίτηση του Ινστιτούτου Ρόσλιν για τον κλωνισμό ανθρώπινων εμβρύων


Εντός του 2003 αναμένεται η απάντηση της Αρχή Γονιμότητας και Εμβρυολογίας της Βρετανίας στην αίτηση του Ινστιτούτου Ρόσλιν -την πρώτη που κατατίθεται στη χώρα- για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρυϊκών κλώνων με βάση την ίδια τεχνική που οδήγησε στη γέννηση της διάσημης και μεσήλικης πλέον προβατίνας Ντόλι.

Στην υποβολή της αίτησης προχώρησε ο Ίαν Γίλμουτ, ο καθηγητής του Ινστιτούτου Ρόσλιν, ο οποίος βρέθηκε στην κεφαλή της επιστημονικής ομάδας -που συνεργαζόμενη με την εταιρεία βιοτεχνολογίας PPL Therapeutics - δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο στον κόσμο.

Όπως επισημαίνει το BBC, ο ίδιος αποστασιοποιείται από τις προσπάθειες (π.χ. των Αντινόρι και Ζαβού) που βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλες χώρες για τη δημιουργία ενός πλήρως κλωνοποιημένου εμβρύου -διαδικασία που βρίσκεται εκτός νόμου στη Βρετανία, όπου οι αρμόδιες επιτροπές εισηγούνται τη χρήση της κλωνοποίησης αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ζητούμενο του Ιαν Γίλμουτ είναι η άδεια της βρετανικής Αρχής Γονιμότητας και Εμβρυολογίας να προχωρήσει σε «παρθενογέννεση», διαδικασία που περιλαμβάνει τη «γονιμοποίηση» ωαρίου, δίχως τη χρήση σπέρματος. Και ξεκαθαρίζει πως σε καμμία περίπτωση δεν προτίθεται να προβεί στον κλωνισμό βρεφών με την εμφύτευση εμβρυϊκών κλώνων σε «ανάδοχη» μητέρα, μέθοδο την οποία χαρακτηρίζει ανήθικη και μη ασφαλής.

Στόχος της διαδικασίας που επιθυμεί να ακολουθήσει το Ινστιτούτο Ρόσλιν είναι να καταστεί στο μέλλον δυνατή η καταπολέμηση μίας ποικιλίας εκφυλιστικών και ανίατων έως σήμερα ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Και αυτό, διότι ο ιστός που θα δημιουργηθεί από αυτή τη διαδικασία θα αποτελούσε ανεξάντλητη πηγή πολλών τύπων εμβρυονικών κυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα μοσχεύματα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου