Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2002

Τον Ιανουάριο έρχεται στη ζωή ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος, ανακοίνωσε ο Σ.Αντινόρι


Σε διάστημα δύο μηνών αναμένεται να έλθει στη ζωή το πρώτο βρέφος με τη μέθοδο του κλωνισμού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη από τη Ρώμη ο Ιταλός γυναικολόγος, Σεβερίνο Αντινόρι. Η κυοφορία εξελίσσεται ομαλά, το έμβρυο είναι υγιές και ζυγίζει σήμερα 2,7 κιλά, βάσει των όσων δήλωσε ο ίδιος, δίχως να αποκαλύπτει τη χώρα στην οποία θα γεννηθεί ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος.

Σύμφωνα με τον κατακριτέο από μεγάλη μερίδα επιστημόνων Σεβερίνο Αντινόρι, ο ίδιος δεν θα δώσει το «παρών» στη διαδικασία του τοκετού. Αλλωστε, όπως δήλωσε και μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν ήταν εκείνος ο «δημιουργός» του εγχειρήματος, αλλά η συνεισφορά του ήταν «πολιτισμική και επιστημονική».

Ο Ιταλός γυναικολόγος επιβεβαίωσε, επιπλέον, τις πληροφορίες που θέλουν δύο ακόμη γυναίκες να κυοφορούν ανθρώπινους κλώνους, διευκρινίζοντας ότι η πρώτη είναι στην 28η εβδομάδα της κύησης και η δεύτερη στην 27η. Αρνήθηκε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, αρκούμενος να δηλώσει ότι και οι τρεις γυναίκες βρίσκονται στην «ίδια γεωγραφική ζώνη».

Αποκάλυψε, πάντως, ότι καταβλήθηκαν περισσότερες από 30 προσπάθειες προκειμένου οι γυναίκες αυτές να φέρουν στη ζωή ανθρώπινους κλώνους. Κατά τον Αντινόρι, η γυναίκα που θα γεννήσει τον Ιανούαριο τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο βρίσκεται στην 33η εβδομάδα της κύησης και το μωρό έχει περισσότερες από 90% πιθανότητες να έλθει στη ζωή υγιέστατο.

Όπως επισημαίνει το BBC, η ανακοίνωση του Σεβερίνο Αντινόρι προκάλεσε τη δυσανασχέτηση επιστημόνων που αντιτίθενται στην ανθρώπινη κλωνοποίηση, χαρακτηρίζοντάς την ανήθικη και επικίνδυνη, καθώς όπως τονίζουν ακόμη και εάν η όλη διαδικασία στεφθεί με επιτυχία, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τα βρέφη να γεννηθούν με σοβαρότατα προβλήματα.

 

Και επίθεση κατά Ι.Γίλμουτ

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προς τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Ρώμη, ο Σεβερίνο Αντινόρι δεν... παρέλειψε να εξαπολύσει τα πυρά του και κατά του καθηγητή του Ινστιτούτου Ρόσλιν Ίαν Γίλμουτ, ο οποίος βρέθηκε στην κεφαλή της επιστημονικής ομάδας -που συνεργαζόμενη με την εταιρεία βιοτεχνολογίας PPL Therapeutics - δημιούργησαν το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο στον κόσμο, τη διάσημη Ντόλι.

Με αφορμή την κατάθεση από τον Ι.Γίλμουτ στην Αρχή Γονιμότητας και Εμβρυολογίας της Βρετανίας της πρώτης αίτησης για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρυϊκών κλώνων αποκλειστικά και μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, ο Ιταλός επιστήμονας υποστήριξε: «Στο παρελθόν έλεγε στη διεθνή κοινότητα μην κλωνοποιείτε. Σήμερα ζητά έγκριση. Είναι ένας διεθνής ψεύτης».

Κατηγόρησε, δε, τον Ίαν Γίλμουτ ότι «επιχείρησε να βάλει κατάσκοπο» στη διεθνή κοινοπραξία που ιδρύθηκε από τον ίδιο, τον κυπριακής καταγωγής γιατρό και πρώην συνεργάτη του, Πάνο Ζαβό, και 20 ακόμη ειδικούς στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής του Ινστιτούτου Ρόσλιν επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με εξαιρετικό σκεπτικισμό οι ισχυρισμοί Αντινόρι (επί της επικείμενης γέννησης του πρώτου ανθρώπινου κλώνου). Κατά τον Ίαν Γίλμουτ, ο Ιταλός γυναικολόγος «έχει ήδη δηλώσει ότι κλωνοποίησε μεγάλο αριθμό χοίρων, ακόμη και πρωτεύοντα θηλαστικά, ωστόσο κανείς δεν τα έχει δει...».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου