Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

"Το κρέας αλόγου να το... σπρώξουμε στους φτωχούς για να μην πάει χαμένο"!


Τη σοκαριστική πρόταση να μοιραστούν σε φτωχούς τα κατεψυγμένα προϊόντα, τα οποία εικάζεται ότι προέρχονται από άλογο, ώστε να μην πάνε χαμένα, έκανε ο γερμανός βουλευτής, Χάρτβιχ Φίσερ. Μάλιστα έφαγε και ο ίδιος μπροστά στην κάμερα. Την ίδια άποψη εξέφρασε και υπουργός, αρμόδιος για την αναπτυξιακή πολιτική, Ντιρκ Νίμπελ (των Φιλελεύθερων).

Ενώ η υπόθεση στην ΕΕ με τον κιμά αλόγου που βρέθηκε σε κατεψυγμένα προϊόντα με βοδινό κρέας συνεχίζεται στην ΕΕ, ο γερμανός βουλευτής Χάρτβιχ Φίσερ πρότεινε μία λύση για όσα προϊόντα έχουν αποσυρθεί προληπτικά από τα ράφια. "Για να μην πάνε χαμένα, θα ήταν καλύτερα να μοιραστούν σε όσους τα έχουν ανάγκη", είπε.

Για να δείξει μάλιστα και εμπράκτως ότι δεν τα θεωρεί επικίνδυνα, έφαγε μπροστά στην κάμερα της γνωστής εφημερίδας Bild το περιεχόμενο μίας συσκευασίας που αγοράστηκε από σούπερ μάρκετ μία ημέρα πριν την απόσυρση της παρτίδας.

Την άποψη του Φίσερ συμμερίστηκε και ο υπουργός αρμόδιος για την αναπτυξιακή πολιτική Ντιρκ Νίμπελ (των Φιλελεύθερων). «Υπάρχουν και στη Γερμανία άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά να αγοράσουν τρόφιμα, και έτσι δεν πιστεύω ότι μπορούμε απλώς να πετάμε φαγητό», ανέφερε.

Αρκετοί συνάδελφοι των δύο πολιτικών επέκριναν τις θέσεις τους. Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν χαρακτήρισε την πρόταση απλώς «αλλόκοτη»: «Πλούσιος ή φτωχός, ο καθένας θέλει να ξέρει τι τρώει», σημείωσε.

«Πίσω από την πρόταση του Φίσερ κρύβεται η άποψη ότι υπάρχουν δύο τάξεις ανθρώπων στο φαγητό», τόνισε η Ρενάτε Κούναστ των Πρασίνων, ενώ το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη ο Φίσερ.

Στη Φινλανδία, εταιρεία τροφίμων ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τις υγειονομικές αρχές να της δοθεί άδεια ώστε να διανείμει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις τα προϊόντα έτοιμου φαγητού που αποσύρθηκαν από την αγορά επειδή περιείχαν κρέας αλόγου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Pοuttu ανακοίνωσε την Παρασκευή πως αποσύρει από την αγορά περισσότερους από πέντε τόννους έτοιμων εδεσμάτων με κεμπάμπ, μετά την διαπίστωση από τους υγειονομικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν ότι περιείχαν ίχνη αλογίσιου κρέατος.

Η ιδέα διανομής των τροφίμων που περιέχουν ίχνη αλογίσιου κρέατος στους φτωχούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας προήλθε από τα σχόλια χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η ταφή τέτοιων προϊόντων με τη συσκευασία τους.

«Σκεφτήκαμε πως ήταν μία καλή και χρήσιμη ιδέα κι εάν οι αρχές μας το επιτρέψουν, εμείς είμαστε πρόθυμοι να δωρίσουμε τα φαγητά αυτά στις φιλανθρωπικές οργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της φινλανδικής εταιρείας μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιον, πολλές από τις οργανώσεις αυτές ήδη έχουν έλθει σ' επαφή με την εταιρεία, η οποία δηλώνει πως δεν έχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια της πηγής απ' όπου προμηθεύθηκε το αλογίσιο κρέας και ότι απλώς η αναφορά του προϊόντος στην ετικέτα ήταν εσφαλμένη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ωστόσο ζητά μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί στην Ευρώπη ανάλογο διατροφικό σκάνδαλο: «Θέλω να υπάρχει υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες σε όλα τα προϊόντα κρέατος που προορίζονται για μαγείρεμα».

Στο μεταξύ, το σκάνδαλο χτύπησε την πόρτα της Ιταλίας, όπου εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε έξι τόνους κιμά καθώς και σε 2.400 πακέτα από «λαζάνια μπολονέζ», στην εταιρεία Primia κοντά στην Μπολόνια. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν εντοπίστηκαν ίχνη DNA αλόγου σε έτοιμα γεύματα ζυμαρικών με βοδινό της ελβετικής γιγαντιαίας εταιρείας τροφίμων Nestle, τα οποία τη Δευτέρα αποσύρθηκαν από την αγορά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου