Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

CIA: Θα ανατρέψουμε τον Ενβέρ Χότζα, αν συγκρατήσουμε τους Έλληνες


«CIA το 1949 – Η επιτυχία της επιχείρησής μας αν συγκρατήσουμε την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Γκαζέτα Σκιπτάρε, που αναδημοσιεύει έκθεση του 1949 της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, σε μετάφραση του Αουρόν Τάρε, πρώην προϊσταμένου της διεύθυνσης μειονοτήτων στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιχείρηση της CIA με στόχο την ανατροπή του κομουνιστή Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία θα είχε επιτυχία, αν η CIA αποθάρρυνε τις «εδαφικές βλέψεις» της Ελλάδας για την Αλβανία.

Η έκθεση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, συντάχθηκε το 1949 από άνθρωπο της CIA, ο οποίος είχε καθήκον να συλλέξει στοιχεία για την Αλβανία, την τότε αλβανική κυβέρνηση και την αλβανική διασπορά ανά τον κόσμο.

Στην έκθεση της CIA επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει από την Αλβανία και να ενώσει με την Ελλάδα τμήμα βορείως των συνόρων της που ισοδυναμεί με το 1/5 περίπου της σημερινής Αλβανίας, γράφει το δημοσίευμα. Σαν συνέπεια των διεκδικήσεων αυτών, οι Αλβανοί της διασποράς αλλά και εντός Αλβανίας, θεωρούν την Ελλάδα εχθρό τους. Πολλοί Αλβανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα - από εκείνους που έφυγαν λόγω της επικράτησης των κομουνιστών στην Αλβανία - θεωρούν την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η έκθεση, όχι ως αντικομουνιστική, αλλά αντιαλβανική και με το δίκιο τους.

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα, η οποία θα βοηθούσε το στόχο μας για αλλαγή της κυβέρνησης στην Αλβανία, δηλαδή για ανατροπή του Ενβέρ Χότζα και των κομουνιστών, αναφέρει η CIA, θα πρέπει πρώτα να μετριάσουμε τις επίσημες ελληνικές θέσεις ως προς την Αλβανία.

Στην πραγματικότητα, συνεχίζει η CIA, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφή τη θέση τους και έχουν ενημερώσει τους Έλληνες ότι δεν τους στηρίζουν στις εδαφικές τους διεκδικήσεις σε βάρος της Αλβανίας. Οι ΗΠΑ, γράφει η έκθεση, θεωρούν τις διεκδικήσεις αυτές αβάσιμες από εθνική και ιστορική σκοπιά και πολύ μικρής αξίας από στρατηγική σκοπιά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου