Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Αμπντουλάχ Oτζαλάν: "Aν αποτύχουμε θα ξεκινήσει πόλεμος"


Δημοσιοποιήθηκαν αναλυτικά τα όλα όσα είπε ο Αμντουλάχ Οτζαλάν στους τρεις βουλευτές που τον επισκέφθηκαν το Σάββατο. Στις δηλώσεις του, ο Κούρδος ηγέτης δείχνει την αποφασιστικότητα του για την επίλυση του Κουρδικού και απειλεί με μεγαλύτερο πόλεμο σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με την Άγκυρα.


« Η αποχώρηση των ανταρτών θα ξεκινήσει παράλληλα με τις αποφάσεις το Κοινοβουλίου. Θα υπάρξουν επιστροφές των κατοίκων στα χωριά τους αφού είχαν εκδιωχθεί. Αν δεν τα κάνουν αυτά δεν θα υπάρχει αποχώρηση των ανταρτών. Αν αυτή η διαδικασία επίλυσης αποτύχει να πείτε πως «ο Από πέθανε». Εγω πια δεν θα είμαι στο παιχνίδι» δήλωσε ο Οτζαλάν στη συνάντηση στη νήσο Ιμραλί.

Ο Κούρδος ηγέτης προβλέπει πως « δεν θα χρειαστεί ούτε η βελτίωση των συνθηκών κράτησης μου ούτε κάτι άλλο. Καθώς θα είμαστε ελεύθεροι. Αν πετύχω δεν θα μείνει κανένας φυλακισμένος , αν αποτύχω όμως τότε θα υπάρξει λαϊκός πόλεμος με 50.000 άτομα. Πάντως όλοι θέλω να ξέρουν πως ούτε θα ζούμε όπως παλιά, ούτε όμως θα πολεμούμε όπως παλιά.»

Το εντυπωσιακό στοιχείο όλης της υπόθεσης είναι πως ο Οτζαλάν φαίνεται να στηρίζει τον τούρκο πρωθυπουργό για την αλλαγή της δομής της τουρκικής δημοκρατίας από Κοινοβουλευτική σε Προεδρική και την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία.

«Μπορούμε να συζητήσουμε το προεδρικό σύστημα. Εμείς μπορούμε να στηρίξουμε την προεδρία του κυρίου Ταγίπ (σ.σ. Ερντογάν). Μπορούμε να συμμαχήσουμε με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πάνω στη βάση αυτή. Καλό θα είναι να υπάρχουν δυο Κοινοβούλια, όπως στις ΗΠΑ. Δηλαδή να υπάρχει κάτι σαν το Κογκρέσο αλλά και να υπάρχει και ένα Κοινοβούλιο του λαού».
Ο Οτζαλάν δίνει και τον ορισμό του Τούρκου πολίτη που θέλει να γραφτεί στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας. «Υπήκοος Τουρκίας είναι κάθε πολίτης που με την δική του βούληση δηλώνει την πίστη του στην Τουρκική Δημοκρατία.» Ο Κούρδος ηγέτης καταλήγει στο συμπέρασμα «Είμαστε δεμένοι στο κράτος αλλά όχι στον τουρκικό εθνικισμό».

Ολες αυτές οι δηλώσεις του Οτζαλάν υπάρχουν στα πρακτικά που κρατήθηκαν στις φυλακές του Ιμραλι και μέρος αυτών δημοσιοποίησε η τουρκική εφημερίδα Milliyet.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου