Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2003

Πείραμα σε έρημο της Χιλής προσφέρει στοιχεία για την αναζήτηση ζωής στον Αρη


Αναλύσεις στο έδαφος της ερήμου Ατακάμα της Χιλής ίσως εξηγούν γιατί τα σκάφη Viking μετέδωσαν το 1976 αντικρουόμενα αποτελέσματα για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, η έρημος, μια από τις παλαιότερες και ξηρότερες στη Γη, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την αρεινή επιφάνεια. Στο αφιλόξενο περιβάλλον τη Ατακάμα ελάχιστοι μικροργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν και να αφήσουν κατάλοιπα οργανικών ουσιών.

Όπως αναφέρει το BBC, τα πειράματα της NASA στην έρημο έδειξαν ότι οι αναλύσεις που πραγματοποίησαν τα Viking 1 και 2 είναι αναξιόπιστες για εδάφη αυτής της χημικής σύστασης.

«Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν τα Viking απέτυχαν να ανιχνεύσουν ορισμένους τύπους οργανικών υλικών [που στην πραγματικότητα υπήρχαν] στον Αρη» αναφέρει ο Δρ Ρίσταρντ Κουίν του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ames της NASA.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί όντως να συνέβη. Παρόλα αυτά, νέα πειράματα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον Αρη για να απαντηθεί οριστικά το ερώτημα» συνεχίζει.

 

Οργανική ύλη και διοξείδιο του άνθρακα
Τα Viking προσπάθησαν να εντοπίσουν βιοδηλωτικά ίχνη με δύο διαφορετικά τεστ. Το πρώτο αποσκοπούσε στην ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα που παραγόταν από τον μεταβολισμό τυχόν μικροοργανισμών στο έδαφος, ενώ το δεύτερο αφορούσε την άμεση ανίχνευση οργανικών υλικών.

Το πρώτο τεστ ήταν θετικό -συνηγορούσε στην ύπαρξη ζωής- ενώ το δεύτερο αρνητικό.

Το επίσημο συμπέρασμα της NASA ήταν ότι δεν ανακαλύφθηκε ζωή στον Αρη. Το διοξείδιο του άνθρακα, κατέληξε η υπηρεσία, μάλλον είχε παραχθεί από ισχυρές οξειδωτικές ουσίες στην επιφάνεια, οι οποίες μάλιστα θα εμπόδιζαν την επιβίωση οποιουδήποτε οργανισμού, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον τοποθεσία.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε τώρα και στην Ατακάμα. «Η κρατούσα ερμηνεία των αποτελεσμάτων των Viking είναι ότι το έδαφος ήταν χημικά, αλλά όχι βιολογικά, ενεργό» αναφέρει ο Κουίν.

«Η έρευνά μας αναναγνώρισε μια τοποθεσία στη Γη όπου μπορεί να συμβαίνουν παρόμοιες χημικές διαδικασίες και ως αποτέλεσμα να αναστέλλουν την ανάπτυξης ζωής» εξηγεί.

Στο έδαφος της ερήμου υπάρχει οργανική ύλη, σε περιεκτικότητα όμως μικρότερη από αυτή που μπορούσε να ανιχνεύσει το δεύτερο τεστ των Viking. Επομένως. το ενδεχόμενο να υπήρχαν έστω και ελάχιστοι μικροοργανισμοί στον Αρη που ξέφυγαν από τη δοκιμή δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Νέα τεστ για τον εντοπισμό ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη θα πραγματοποιήσει ο ευρωπαϊκός διερευνητής Beagle 2, ο οποίος θα προσεδαφιστεί στο στόχο του τον προσεχή Ιανουάριο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου