Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004

H ύπαρξη νερού στο νότιο πόλο του Άρη επιβεβαιώνεται από το Mars Express


Το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, που έχει τεθεί σε πολική τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, επιβεβαίωσε ότι το κάλυμμα πάγου του νότιου πόλου αποτελείται από μείγμα νερού και παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα.

«Αυτή είναι η πρώτη άμεση επιβεβαίωση» δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της αποστολής Αλαν Μούρχαους. Στη συνέντευξη τύπου στα κεντρικά της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) στη Γερμανία, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επιστημονικά στοιχεία που μετέδωσε ο νέος δορυφόρος μετά την άφιξή του στον πλανήτη τα Χριστούγεννα.

Οι επιστήμονες ήταν ήδη σχεδόν βέβαιοι ότι και στους δύο πόλους του Αρη υπάρχει πάγος νερού. Βασίζονταν όμως σε έμμεσες ενδείξεις, κυρίως σε δεδομένα που είχε μεταδώσει ο αμερικανικός δορυφόρος του Αρη 2001 Mars Odyssey. Το φασματόμετρο ακτίνων γάμμα του σκάφους είχε ανιχνεύσει υδρογόνο, το οποίο περιέχεται στα μόρια νερού.

Αντίθετα, το φασματόμετρο Omega του Mars Express παρέχει άμεσες ενδείξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ESA, αναλύει το φάσμα στην περιοχή του υπέρυθρου και του ορατού φωτός.

Παράλληλα, η στερεοσκοπική κάμερα του δορυφόρου μετέδωσε φωτογραφίες πτωροφανούς ευκρίνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε 100 GB πληροφορίας ή σε έκταση 1,87 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην αρειανή επιφάνεια. Κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε μόλις δύο μέτρα εδάφους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι υπεύθυνοι της αποστολής έφεραν στο δωμάτιο μια φωτογραφία μήκους 24 μέτρων και πλάτους 1,3 μέτρων.

Βασική αποστολή του Mars Εxpress είναι να χαρτογραφήσει τη σύσταση του επιφανειακού εδάφος με ανάλυση 100 μέτρων, να αναλύσει τη δομή του υπεδάφους σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, να εξετάσει τη σύσταση και τα ρεύματα της αρειανής ατμόσφαιρας και να προσδιορίσει την αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας με το έδαφος αλλά και με τον ηλιακό άνεμο.

Δυστυχώς, το μικρό διερευνητικό σκάφος Beagle, που αποσυνδέθηκε από το Mars Εχpress για να προσεδαφιστεί στον Αρη ανήμερα τα Χριστούγεννα, αγνοείται και πιθανότατα έχει συντριβεί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου