Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2004

Το Spirit προχώρησε σε διάτρηση βράχου στην επιφάνεια του Αρη


Για πρώτη φορά μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα κατόρθωσε να διεισδύσει σε βράχο του Κόκκινου Πλανήτη. Η επιτυχία ανήκει στο... αναγεννημένο πλέον ρομπότ Spirit και η NASA τελεί τώρα εν αναμονή νέων στοιχείων για το γεωολογικό παρελθόν του πλανήτη Αρη.

Επιστήμονας της NASA δήλωσε ότι ο ρομποτικός «γεωολόγος» χρειάστηκε τρεις ώρες για τη διάτρηση της -βάθους 0,1 μίας ίντσας και διαμέτρου 45,5 χιλιοστών- οπής. Το Spirit χρησιμοποίησε το βραχιόνά του για να καθαρίσει τη σκόνη από το μικρό βράχο που «βαφτίστηκε» Αντιρόντακ και φωτογράφησε την επιφάνειά του μέσω μικροσκοπίου.

Εν συνεχεία χρησιμοποίησε ένα ειδικό τρυπάνι (RAT, Εργαλείο Αποξύρησης Βράχων) για να διεισδύσει στο εσωτερικό του βράχου και να αναλύσει τη σύστασή του με φασματόμετρο. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία της NASA, δεδομένης της αρχικής «σιωπής» του ρομποτικού οχήματος που είχε παραλύσει λόγω βλάβης στον Κρατήρα Γκούσεβ για περίπου μία εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει το BBC, η NASA αναμένει από το Spirit περισσότερα στοιχεία για το γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη Αρη, ο οποίος βάσει προκαταρκτικών πληροφοριών ήταν κάποτε πιο θερμός και υγρός. Επισημαίνεται ότι ο βράχος στον οποίο διείσδυσε το Spirit πιστεύεται ότι αποτελείται από βασάλτη.

Εν τω μεταξύ, το πανομοιότυπο ρομποτικό όχημα Opportinity συνεχίζει να απομακρύνεται από το σημείο προσεδάφισής του -σε ένα μικρό κρατήρα στο Meridiani Planum, τη μεγαλύτερη πεδιάδα του Αρη- προς ένα ενδιαφέρον κοίτασμα βράχων που φέρεται να περιέχει πολύ λεπτές επιστρώσεις.

Οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν αν τα πετρώματα γύρω από τον κρατήρα είναι απλές ηφαιστεαικές αποθέσεις ή αν αν πρόκειται για ιζήματα που αποτέθηκαν εκεί από νερό.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου