Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2005

Την ερχόμενη δεκαετία θα ξαναπατήσουν στο φεγγάρι οι Αμερικανοί


Επιστροφή στη Σελήνη


Μισό αιώνα μετά τα πρώτα βήματα ανθρώπων στη Σελήνη, η NASA σκοπεύει να έχει επιστρέψει στο φεγγάρι έως το 2020, χρησιμοποιώντας έναν ρετρό συνδυασμό από εξαρτήματα του διαστημικού λεωφορείου και του Apollo, σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσε ο διοικητής της υπηρεσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στη Ουάσινγκτον, ο Μάικλ Γκρίφιν δήλωσε ότι η επόμενη αποστολή προσελήνωσης θα έχει τετραμελές πλήρωμα και θα κοστίσει συνολικά 104 δισ. δολάρια.

«Θα επιστρέψουμε στη Σελήνη το αργότερο το 2020 και θα επεκτείνουμε την ανθρώπινη παρουσία σε όλο το Ηλιακό Σύστημα και ακόμα πιο πέρα» είπε.

Όπως εξήγησε, η αποστολή θα βασιστεί κυρίως σε υπάρχουσα τεχνολογία, δοκιμασμένη και αξιόπιστη. Το ταξίδι προς τη Σελήνη θα ξεκινήσει με δύο σκάφη, ένα για τους αστροναύτες και ένα άλλο για το σύστημα προώθησης, τον εξοπλισμό και την άκατο προσελήνωσης.

Το πλήρωμα θα εκτοξευτεί με το CEV (Εξερευνητικό Όχημα Προσωπικού), το οποίο θα είναι έτοιμο το 2012, δύο χρόνια μετά την οριστική απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων (τη διετία αυτή οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τη δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών). Το CEV θα τοποθετηθεί για λόγους ασφάλειας στην κορυφή του προωθητικού πυραύλου, και όχι στο πλάι, όπως το διαστημικό λεωφορείο.

Όταν φτάσει σε τροχιά, το CEV θα συνδεθεί με την άκατο προσελήνωσης και νέους προωθητικούς πύραυλους, οι οποίοι θα έχουν εκτοξευτεί ξεχωριστά με έναν γιγάντιο πύραυλο, παρόμοιο με τον Saturn 5 του προγράμματος Apollo, με ύψος πάνω από 130 μέτρα -πύραυλοι τέτοιας ισχύος δεν υπάρχουν σήμερα.

Και οι δύο πυραυλοφορείς θα περιλαμβάνουν προωθητικούς πυραύλους, κινητήρες και δεξαμενές καυσίμων από το διαστημικό λεωφορείο, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν προωθητικοί πυραυλοι του Saturn 5.

Οι τέσσερις αστροναύτες θα προσεληνωθούν με την ειδική άκατο, με το CEV να περιφέρεται άδειο γύρω από το δορυφόρο. Το πλήρωμα θα μπορεί να παραμείνει στη Σελήνη για μία εβδομάδα, ενώ σε μελλοντικές αποστολές η παραμονή τους θα παραταθεί.

Συνολικά, μόλις 12 άνθρωποι πάτησαν στη Σελήνη το διάστημα 1969-1972.

Σύμφωνα με τα σχέδια που έχει ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και η κατασκευή μόνιμων σεληνιακών βάσεων θα αποτελέσουν τελικά εφαλτήριο για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου