Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2006

Δύο ακόμα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν στο μικροσκοπικό Πλούτωνα


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε δύο νέους δορυφόρους στον μικρό, μακρινό και παγωμένο Πλούτωνα, για τον οποίο οι αστρονόμοι πίστευαν εδώ και 30 χρόνια ότι διαθέτει μόνο ένα φεγγάρι, τον Χάροντα. Οι δορυφόροι του πλανήτη είναι πιθανώς τα συντρίμμια μιας παλιάς πρόσκρουσης.

Τα δύο νέα σώματα πήραν τις προσωρινές ονομασίες P1 και P2 έως ότου η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και τους δοθεί επίσημη ονομασία. O P1 έχει διάμετρο μεταξύ 60 και 165 χιλιομέτρων ενώ ο P2 είναι 20% μικρότερος, γράφουν οι Αμερικανοί ερευνητές την Πέμπτη στο περιοδικό Nature (η ανακάλυψη είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά πέρυσι το Νοέμβριο).

Ο Πλούτωνας, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1930, είναι ο πιο μακρινός αναγνωρισμένος πλανήτης και ο μοναδικός τον οποίο δεν έχει επισκεφθεί διαστημικός σκάφος. Ορισμένοι αμφισβητούν το κατά πόσο το μικρό σώμα είναι καν πλανήτης, καθώς πέρυσι ανακαλύφθηκε ένα μεγαλύτερο σώμα που απέχει περισσότερο από τον Ήλιο, και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα.

Τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσων, μετρήθηκε για πρώτη φορά με ακρίβεια το μέγεθος του Χάροντα και προσδιορίστηκε γύρω στα 1.200 χιλιόμετρα, περίπου το μισό από τα 2.300 χιλιόμετρα του Πλούτωνα.

Η πυκνότητα του Χάροντα είναι επίσης παραπλήσια με του μητρικού του πλανήτη, μια διαπίστωση που ενισχύει τη θεωρία ότι ο Πλούτωνας συγκρούστηκε στο παρελθόν με κάποιο άλλο σώμα, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τεράστιες μάζες που συμπυκνώθηκαν σε δορυφόρους.

Τα δύο νέα φεγγάρια είναι πιθανό να προήλθαν από το ίδιο συμβάν, εκτιμούν οι επιστήμονες. Λεπτομερέστερες παρατηρήσεις ίσως μάλιστα αποκαλύψουν δακτυλίους από μικρότερα συντρίμμια σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου