Παρασκευή 14 Απριλίου 2006

Δραματική αύξηση της θερμοκρασίας προβλέπει ο επιστημονικός σύμβουλος του Μπλερ


Η θερμοκρασία του πλανήτη υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, ακόμα και με βάση και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για τις εκπομπές των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποίησε την Παρασκευή ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο καθηγητής Κινγκ εκτιμά πως μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας θα μείωσε την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κατά 20 έως 400 εκατ. τόνους, θα έθετε σε κίνδυνο λιμού έως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 1,2 ως 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο λειψυδρίας.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 3 βαθμούς Κελσίου», ακόμα και αν λάβουμε υπόψη τις αισιόδοξες προβλέψεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Κινγκ, κύριος συγγραφέας έκθεση με τίτλο Αποφεύγοντας μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση εξετάζει το κατά πόσο η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιτύχει το στόχο να κρατήσει κάτω από τους δύο βαθμούς την αύξηση της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση Μπλερ, χωρίς ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση εκτός της ΕΕ.

Η έρευνα, βασισμένη σε υπολογιστικά μοντέλα του γνωστού Κέντρου Κλιματικής Έρευνας Hadley, καταλήγει ότι για να αυξηθεί το πολύ δύο βαθμούς η θερμοκρασία, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο. Η ομάδα του Κινγκ, ωστόσο, εκτιμά ότι έως το 2100 το διοξείδιο θα έχει φτάσει τα 550 μέρη ανά εκατομμύριο, συγκέντρωση διπλάσια σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε εκπομπές τις τάξεως «των 500 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα, που είναι πιθανώς ό,τι καλύτερο μπορούμε να καταφέρουμε μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας» διευκρίνισε μιλώντας στο BBC.

Οι ΗΠΑ, κυριότερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα, αρνούνται κατηγορηματικά να επιβάλλουν δεσμευτικά μέτρα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου ή να θέσουν ανώτατα αποδεκτά όρια στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μεγάλες αυξήσεις στις εκπομπές καταγράφονται παράλληλα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου