Τετάρτη 5 Απριλίου 2006

Μυστικές έρευνες για νέα πυρηνικά όπλα συγκλονίζουν τη κυβέρνηση Μπλέρ


Η Βρετανία σχεδιάζει την προμήθεια νέων προηγμένων πυρηνικών κεφαλών σε συνεργασία με τις ΗΠΑ προκαλώντας έντονες νομικές διαμάχες σχετικά με τη διάδοση και διασπορά των πυρηνικών όπλων.

Η κυβέρνηση Μπλερ προωθούσε το πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα ισχυριζόταν δημόσια ότι δεν υπήρχαν ειλημμένες αποφάσεις σχετικά με την αντικατάσταση των διηπειρωτικών βαλλιστικών βλημάτων Trident που εξοπλίζουν βρετανικά υποβρύχια.


Οι εργασίες στο Ίδρυμα Ατομικών Όπλων (AWE: Atomic Weapons Establishment) στο Μπέρκσαϊρ έχουν δρομολογηθεί πάνω στις νέες κεφαλές τουλάχιστον από την επανεκλογή του Μπλερ τον προηγούμενο Μάιο. Σκοπός είναι η δημιουργία νέων κεφαλών (προσωρινά με την ονομασία Reliable Replacement Warhead: Αξιόπιστη Κεφαλή Αντικατάστασης) χωρίς να υπάρξει ανάγκη πραγματικών δοκιμών ώστε να μην καταστρατηγηθεί το γράμμα της Συμφωνίας για την Μη-Διάδοση των Πυρηνικών.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, οι εργασίες των Βρετανών έχουν προχωρήσει πέραν των αντιστοίχων αμερικανικών προσπαθειών. Ένα θέμα το οποίο σίγουρα θα ανακύψει στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι η πιθανή παραβίαση της Συμφωνίας για την Μη-Διάδοση των Πυρηνικών και του συνεπακόλουθου διασυρμού του κύρους της χώρας.

Οι αποκαλύψεις έχουν εξοργίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση των Εργατικών που δεν βλέπει κανένα λόγο να αντικατασταθούν οι αξίας 10 δις δολαρίων ΗΠΑ Trident, που αγοράστηκαν επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, και οι οποίο έχουν ακόμη μια τουλάχιστον εικοσαετία επιχειρησιακής ζωής.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου