Τρίτη 11 Ιουλίου 2006

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση της Β.Κορέας


Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της Β.Κορέας μετά τις πυραυλικές δοκιμές της περασμένης εβδομάδας. Το ψήφισμα για κυρώσεις που προωθούσε η Ιαπωνία αναβλήθηκε, καθώς Κίνα και Ρωσία διαφωνούν με το ενδεχόμενο αυτό.

Η Ιαπωνία μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για προληπτικό χτύπημα κατά της Βορείου Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ.

«Το γεγονός ότι μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης υπονόησαν την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος και χρήσης βίας στην κορεατική χερσόνησο ερμηνεύεται ως ανησυχητική εξέλιξη. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί αυτό φωτίζει την επεκτατική φύση της Ιαπωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Κορέας, Γιουνγκ Τάε-Χο.

Παράλληλα, ο Νοτιοκορεάτης απεσταλμένος δήλωσε στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του ότι η Πιονγιάνγκ θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Zιντάο δήλωσε πως η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια που είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση στην κρίση με τις πυραυλικές δοκιμές της Β.Κορέας.

«Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στη βορειοκορεατική χερσόνησο και ελπίζει πως τα ενδιαφερόμενα μέρη θα δράσουν με τρόπο ευνοϊκό για τη σταθερότητα της χερσονήσου», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Τη Δευτέρα, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ουάνγκ Γκουάνγκγια προώθησε νέο προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζονται οι πυραυλικές δοκιμές των Βορειοκορεατών, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά σε κυρώσεις.

Αμέσως, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ το απέρριψαν, προτιμώντας να στηρίξουν το προσχέδιο της Ιαπωνίας, που περιλαμβάνει τις κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

Πάντως, η Κίνα και η Ρωσία που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας πιστεύουν ότι θα ήταν ανευθυνότητα και καθόλου εποικοδομητικό να επιβληθούν κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα σε αυτό το στάδιο.

Αντιθέτως, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η καλύτερη απάντηση για αρχή θα ήταν μία δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλεί την Πιονγιάνγκ να σταματήσει την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων καθώς και τις δοκιμές.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου