Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Με ταχύτητα ρεκόρ υποχωρούν οι παγετώνες όλου του κόσμου


Η ταχύτητα με την οποία υποχωρούν πολλοί παγετώνες έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP). Η τάση αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες, καθώς οι παγετώνες τροφοδοτούν με νερό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Το 2006, δείχνει η νέα έρευνα, οι 30 παγετώνες που εξετάστηκαν παρουσίασαν μέση υποχώρηση κατά 1,4 μέτρα (ισοδύναμο νερού), συγκριτικά με μισό μέτρο το 2005 και μόλις 30 εκατοστά, κατά μέσο όρο, το διάστημα 1980-1999. Μόνο ένας παγετώνας στη Χιλή παρουσίασε αυξητικές τάσεις.

Η ταχεία υποχώρηση του πάγου αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Η περαιτέρω απώλεια πάγου προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δυσμενής για την Ινδία, της οποίας τα ποτάμια τροφοδοτούνται από παγετώνες στα Ιμαλάια, ενώ τα αποθέματα νερού θα μπορούσαν να μειωθούν και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, της οποίας οι ανάγκες καλύπτονται από τους παγετώνες στα Βραχώδη Όρη και την οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα.

«Εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπων εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτούς τους φυσικούς ταμιευτήρες νερού για το πόσιμο νερό, τη γεωργία, τη βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας» δήλωσε ο Αχίμ Στάινερ, διευθυντής του UNEP με έδρα του Ναϊρόμπι.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης Παγετώνων, η οποία έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και χρηματοδοτείται από το UNEP.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα για το 2006, ο Αχιμ Στάινερ ζήτησε από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να συμφωνήσουν σε αυστηρά όρια τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιήσει του χρόνου ο ΟΗΕ στην Κοπενγχάγη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου