Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Στα πιάτα μας οι 2.056 τόνοι τοξικού ηλιελαίου


Συνολικά έχουν περάσει στην ελληνική αγορά 3.308,4 τόνοι ουκρανικού ηλιελαίου με ορυκτέλαιο, ενώ έχουν δεσμευτεί ήδη οι 1.210 τόνοι

Στα πιάτα μας ενδέχεται να έχει καταλήξει η πλειονότητα των 2.056 τόνων ηλιελαίου με ορυκτέλαια που αναζητά ο ΕΦΕΤ, ενώ αποκαλύπτεται και τρίτη παρτίδα 356,4 τόνων, η οποία εισήχθη μέσω Βελγίου από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «LΙDL Ηellas».
ΗΛΙΕΛΑΙΟ

Συνολικά 3.308,4 τόνοι του τοξικού ουκρανικού ηλιελαίου πέρασαν στην ελληνική αγορά, και ο Φορέας πρόλαβε και δέσμευσε στις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και τη μία εισαγωγική («ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ») 1.210 τόνους.

Η άλλη εισαγωγική «ΜΑΝΟΣ ΑΕ» είχε μεταπωλήσει όλες τις ποσότητές της σε χονδρεμπορικές.

Οι υπόλοιποι 2.056 (συμπεριλαμβανομένης και της «LΙDL») που πέρασαν στη λιανική είτε έχουν καταναλωθεί είτε ανακαλούνται. Πάντως ο ΕΦΕΤ αναφορικά με τα επικριτικά σχόλια για τους ελέγχους σχετικά με την εισαγωγή του ουκρανικού ηλιελαίου αφήνει αιχμές για τις άλλες αρμόδιες Αρχές, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ο ΕΦΕΤ αρμόδιος για τους ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται ή εξάγονται, αλλά άλλες Αρχές».

Το διατροφικό σκάνδαλο του ηλιελαίου με τα ορυκτέλαια παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς μετά τις δύο πρώτες παρτίδες 2.952 τόνων που μπήκαν στη χώρα μας στις 28 Φεβρουαρίου και στις 10 Μαρτίου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο ΕΦΕΤ έλαβε alert από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο η LIDL Hellas έφερε μέσω της εταιρείας «Cargiil Oil Ρackers» στο Βέλγιο επιμολυσμένο και συσκευασμένο ηλιέλαιο συνολικής ποσότητας 356.400 λίτρων με ημερομηνία λήξης 30/6/2009. Ο Φορέας ζήτησε αμέσως την ανάκληση αυτών των ποσοτήτων, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πότε μπήκαν στη χώρα μας.

Συνολικά διαπιστώθηκε από τους έως τώρα ελέγχους ότι οκτώ χονδρεμπορικές επιχειρήσεις διέθεσαν στην κατανάλωση παρτίδες του επιμολυσμένου τυποποιημένου ελαιολάδου, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αυτές προχώρησαν σε απόσυρση. Αγνωστο παραμένει, όμως, τι γίνεται με άλλα προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη το ηλιέλαιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολυεθνική έδωσε εντολή την περασμένη Παρασκευή σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κατεβάσουν τις μαγιονέζες της από τα ράφια.

Ο ΕΦΕΤ αποποιείται των ευθυνών του αναφορικά με τις ενέργειές του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν και σχετικό σήμα για την κυκλοφορία του επιμολυσμένου ηλιελαίου σε πέντε χώρες είχαν στείλει στις 23 Απριλίου οι γαλλικές Αρχές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Ευ. Λάζου, «το σήμα αυτό δεν αφορούσε την Ελλάδα.

Το σήμα που αφορούσε τη χώρα μας ήρθε στις 6 Μαϊου από τις ελβετικές Αρχές και άμεσα οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ κινητοποιήθηκαν».

Βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί ο Φορέας καθώς και άλλες αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, όπως οι τελωνειακές ή οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγιεινής των Νομαρχιών, που έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και Ζωοτροφές, αν και είδαν ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο στην Ευρώπη δεν ξεκίνησαν προληπτικούς ελέγχους;


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου