Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Δέσμευση για αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης


Aποφασισμένη να ενισχύσει τη συνεργασία της, για να αποκαταστήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλώνει η ομάδα των μεγάλων βιομηχανικών και αναδυομένων χωρών της G20 στην επίσημη ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά το τέλος τη συνόδου κορυφής στην Ουάσινγκτον.

Οι ηγέτες των χωρών της G20 υιοθέτησαν ένα σχέδιο δράσης, ένα κατάλογο μέτρων "πρώτης προτεραιότητας που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 31 Μαρτίου του 2009", για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συμφώνησαν επίσης να βρεθούν και πάλι πριν από τις 30 Απριλίου 2009 "για να επαληθεύσουν την υλοποίηση των αρχών και των αποφάσεων", στις οποίες συμφώνησαν το Σάββατο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά το τέλος της συνόδου της Ουάσινγκτον.

"Το έργο μας θα οδηγηθεί από την κοινή μας πίστη ότι οι αρχές της αγοράς, του ανοιχτού εμπορίου και του καθεστώτος των επενδύσεων, και οι αποτελεσματικά ρυθμισμένες χρηματαγορές, ενισχύουν τον δυναμισμό, την ανανέωση και την επιχειρηματικότητα που είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την μείωση της φτώχειας", αναφέρεται στο κείμενο.

Αυξάνεται επίσης η εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ζητείται επίσης η επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου ( WTO ) για τη

Η G20 είναι σύμφωνη στην ανάγκη "μιας συμφωνημένης και συντονισμένης ανασυγκρότησης της οικονομικής δράσης", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης η επόμενη σύνοδος της G20 να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ομάδας αυτής των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των αναδυομένων χωρών.



Πιο αναλυτικά, οι ηγέτες της G20 υποστήριξαν:
- Τη λήψη φορολογικών μέτρων για να τονωθεί γρήγορα η ζήτηση

- Τη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν

- Τη διάθεση περισσοτέρων κεφαλαίων για την υποστήριξη των αναδυομένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

- Να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθεί εφέτος διέξοδος στις εμπορικές συνομιλίες του γύρου της Ντόχα

- Να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς για να δοθεί στις αναδυόμενες οικονομίες μεγαλύτερος λόγος σύμφωνα με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους

- Να συσταθεί συμβούλιο επιθεωρητών που θα παρακολουθεί τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες

- Να επανεξεταστούν οι λογιστικές προδιαγραφές, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και οι κανονισμοί που διέπουν τις πτωχεύσεις




Παγκόσμια Τράπεζα
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ χαιρέτισε τη δέσμευση έναντι των φτωχότερων χωρών που ανελήφθη χθες Σάββατο κατά την έκτακτη οικονομική σύνοδο κορυφής και ζήτησε μια "παγκόσμια, συντονισμένη και ταχεία απάντηση" από τους παγκόσμιους ηγέτες.

Ο Ζέλικ έδωσε στη δημοσιότητα τη δήλωσή του αφού οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20), η οποία περιλαμβάνει πλούσια κράτη και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, συμφώνησαν να κλείσουν κενά στους κανονισμούς που διέπουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα οποία έφεραν το παγκόσμιο σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης.

Ενώ ο Ζέλικ χαιρέτισε το γεγονός ότι προσκλήθηκαν στο τραπέζι οι αναδυόμενες οικονομίες, υπογράμμισε ότι "οι φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους".

"Δεν θα επιλύσουμε αυτή την κρίση ούτε θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις αν αποδεχθούμε ένα κόσμο δύο κατηγοριών", δήλωσε ο Ζέλικ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος συγκάλεσε τη σύνοδο κορυφής υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι άλλοι ηγέτες ανέλαβαν τη δέσμευση να εκπληρώσουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, σημείωσε ο Ζέλικ.

"Αν είναι να αποφύγουμε μια κρίση, πρέπει να κάνουμε περισσότερα", τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.



Ζοζέ Μπαρόζο: Ιστορική σύνοδος
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της έκτακτης παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη χρηματοπιστωτική κρίση.

"Μπορώ πραγματικά να πω ότι ήταν μια ιστορική σύνοδος κορυφής", δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυομένων χωρών (G20) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.

"Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ουδείς ανέμενε μια "θαυματουργό λύση".

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έχουν τώρα "ένα σαφές χρονοδιάγραμμα" για να μεταρρυθμίσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισήμανε.

"Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας, όχι το τέλος", υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο προειδοποίησε εναντίον μιας επιστροφής στον προστατευτισμό. Επισήμανε επίσης τη δέσμευση που ανελήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής να επιδιωχθεί μια συμφωνία στον Γύρο της Ντόχα των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επιπλέον, δήλωσε ο Μπαρόζο, είναι σημαντικό όχι μόνον να μεταρρυθμιστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και "να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην πραγματική οικονομία".



Γκόρντον Μπράουν: Οικοδομούμε νέους θεσμούς
"Είναι απολύτως σαφές ότι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε νέους θεσμούς για το μέλλον", δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της G20.

"Θα μεταρρυθμίσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (ΔΝΤ), δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν. "Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει επίσης να μεταρρυθμιστεί", πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι σημερινοι θεσμοί χρονολογουνται από τη μεταπολεμική περίοδο. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν το 1944 στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

Ο Μπράουν, ο οποίος υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός των κυβερνητικών σχεδίων ανάκαμψης, πρόσθεσε πως ένας αριθμός χωρών θα ανακοινώσει σύντομα πρωτοβουλίες.

"Πιστεύω πως θα παρακολουθήσετε στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων σημαντικές ανακοινώσεις από έναν αριθμό χωρών", πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου