Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Προσομοίωση επανδρωμένης αποστολής στον Αρη ολοκληρώθηκε στη Μόσχα


Τέσσερις Ρώσοι και δύο Ευρωπαίοι εθελοντές βγήκαν την Τρίτη από μια σφραγισμένη κάψουλα σε ερευνητικό εργαστήριο έξω από τη Μόσχα, μέσα στην οποία παρέμειναν κλειδωμένοι για τρεις μήνες προσομοιώνοντας την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.

Οι έξι άνδρες (τέσσερις Ρώσοι κοσμοναύτες και επιστήμονες, ένας Γάλλος πιλότος και ένας Γερμανός μηχανικός) έζησαν 105 ημέρες σε μια στενάχωρη εγκατάσταση όγκου 550 κυβικών μέτρων.

Το πείραμα, το οποίο πραγματοποίησαν από κοινού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και το ρωσικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων, εξέτασε τις συνέπειες της απομόνωσης στον ανθρώπινο ύπνο και στα επίπεδα του στρες και των ορμονών.

Η απομονωμένη κάψουλα περιλαμβάνει θάλαμο διαβίωσης με ατομικά υπνοδωμάτια των 3,2 τετραγωνικών μέτρων, ένα μικρό ιατρείο, χώρο αποθήκευσης τροφίμων, καθώς και το ομοίωμα μιας διαστημικής ακάτου, μέσα στην οποία η ομάδα πέρασε τις τελευταίες 30 ημέρες σε «τροχιά» γύρω από τον Αρη μέχρι την τελική «προσεδάφιση».

Το πείραμα προσομοίωσε επίσης τη διαπλανητική ραδιοεπικοινωνία, με καθυστερήσεις έως και 20 λεπτών λόγω της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στη Γη και τον Αρη.

Στον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει το 2010 μια ακόμα προσομοίωση, αυτή τη φορά για 520 ημέρες, περίπου όσο αναμένεται να διαρκέσει και η πραγματική αποστολή.

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν παρουσιάσει ξεχωριστά σχέδια για επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη σε περίπου 30 χρόνια από σήμερα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου