Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Χουριέτ: Αλλάζει όνομα η Σχολή της Χάλκης


Σε «Μειονοτική Επαγγελματική Σχολή» θα μετονομαστεί η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, εάν επαναλειτουργήσει. Οι προετοιμασίες θα ενταθούν προκειμένου να ανοίξει  με το νέο σχολικό έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριετ" που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (8/7) . Βέβαια, αν και στο δημοσίευμα αναφέρεται ο όρος «προσύμφωνο», δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για προσύμφωνο με εκπροσώπους του Πατριαρχείου ή απόφαση που λήφθηκε από την τουρκική κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι η σχολή θα αποτελεί πλέον λύκειο και σημειώνει τα εξής: «Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τις προσεχείς εβδομάδες, θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Πατριαρχείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για την επαναλειτουργία. Οι επαφές, που συνεχίζονται σε ανεπίσημο επίπεδο, θα επισημοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες, ώστε να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών για τα βήματα που θα γίνουν».

Συμπληρώνει ότι οι απόφοιτοι της «Μειονοτικής Επαγγελματικής Σχολής Χάλκης θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου και κατά τη φοίτησή τους θα έχουν τα δικαιώματα των μαθητών λυκείου». Οι απόφοιτοι σε περίπτωση που δεν συνεχίσουν ανώτερες σπουδές, θα υπηρετούν κανονική θητεία το στρατό, ό,τι δηλαδή ίσχυε και όταν ήταν ανοιχτή η Σχολή.

Ανάλογη δήλωση περί επαναλειτουργίας και ακόλουθης στρατιωτικής θητείας, είχε κάνει πριν λίγο καιρό ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι «αυτό συνέβαινε στη Σχολή και προτού κλείσει».

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ίσχυε στο παρελθόν. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του τουρκικού υπουργείου παιδείας, στις 29 Αυγούστου 1951, είχε εγκριθεί «κανονισμός» με τίτλο «Εκπαιδευτικός Κανονισμός Σχολής Ρωμιών Ιερέων Χάλκης».

Η απόφαση αυτή έκανε λόγο για «Σχολή Θεολογικής Ειδίκευσης» και προέβλεπε τρεις τάξεις λυκείου και εν συνεχεία τέσσερις τάξεις Θεολογίας. Ένα χρόνο αργότερα, είχε δημοσιοποιηθεί «παράρτημα» του κανονισμού από την ίδια επιτροπή, σχετικά με τους μαθητές της σχολής που δεν ήταν πολίτες της Τουρκίας.

Οι κανονισμοί αυτοί ίσχυαν έως το 1971, όταν οι τουρκικές αρχές έκλεισαν το Τμήμα Θεολογίας της Σχολής.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου