Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Αναβλήθηκε η πρώτη, κρίσιμη εκτόξευση του πυραύλου Ares I


Ο άστατος καιρός εμπόδισε το μεσημέρι της Τρίτης την εκτόξευση του γιγάντιου πυραύλου που (εκτός απροόπτου) θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία στις επανδρωμένες αποστολές της NASΑ. Την Τετάρτη η επόμενη ευκαιρία για πυροδότηση.

Η δοκιμαστική εκτόξευση προγραμματιζόταν για τις 14.00 ώρα Ελλάδας, ωστόσο λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε τέσσερα λεπτά πριν την πυροδότηση και αναβλήθηκε αρκετές φορές μέχρι τελικά να ακυρωθεί στις 17.25.

Η διαδικασία μεταδιδόταν ζωντανά από το NASA TV.

Το παράθυρο για την εκτόξευση διαρκεί για τέσσερις ώρες κάθε μέρα μέχρι την Παρασκευή.


Δείτε το βίντεο με τις προετοιμασίες:



Ο Ares I,-Χ, ένας ασυνήθιστα στενόμακρος γίγαντας με ύψος 100 μέτρα, θα εκτοξευτεί για μια μη επανδρωμένη δίλεπτη πτήση που θα φτάσει σε ύψος μόλις 40 χιλιομέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί η αεροδυναμική συμπεριφορά και η λειτουργία του κατώτερου σταδίου του. Τα ανώτερα τμήματα είναι απλά ομοιώματα.

«Είναι μια πρώτη ευκαιρία για τη δοκιμή και την έγκριση των χαρακτηριστικών πτήσης, του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων εδάφους που αφορούν τον Ares» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

Θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων από τους 700 αισθητήρες που θα παρακολουθούν το εγχείρημα.


Δείτε το animation της πτήσης:




Είναι η πρώτη φορά εδώ και 34 χρόνια που ένας διαφορετικός πύραυλος ορθώνεται στην εξέδρα 39-Β του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, η οποία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τα διαστημικά λεωφορεία.

Η NASA σχεδιάζει να αποσύρει τα διαστημικά λεωφορεία το 2010, ενώ ο νέος πύραυλος Ares και η κάψουλα Orion που θα τοποθετείται στην κορυφή του δεν θα είναι έτοιμα για επανδρωμένες πτήσεις πριν από το 2015 το νωρίτερο.

Το πρόγραμμα «Αστερισμός» της NASA για την ανάπτυξη του Ares και του Orion έχει συναντήσει σημαντικά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια και ενδέχεται να ακυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Η επιτροπή στην οποία η κυβέρνηση Ομπάμα ανέθεσε να εξετάσει το πρόγραμμα προειδοποίησε ότι προϋπολογισμός της NASA δεν επαρκεί για την υλοποίηση του προγράμματος και η υπηρεσία θα ήταν προτιμότερο να παρακάμψει την επιστροφή στη Σελήνη και να βάλει ως στόχο κάποιον αστεροειδή ή τα φεγγάρια του Αρη. Θα μπορούσε επίσης να ακυρώσει την ανάπτυξη των πυραύλων Ares και να διαλέξει άλλο πύραυλο.

Η τελική απόφαση ανήκει τώρα στον Λευκό Οίκο.

Εκτός από τον πύραυλο Ares I για τη μεταφορά του πληρώματος, η NASA αναπτύσσει και τον ακόμα μεγαλύτερο Ares V, ο οποίος θα είναι μη επανδρωμένος και προορίζεται να μεταφέρει τις ακάτους που θα χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου