Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τέλη Οκτωβρίου η δοκιμή του πυραύλου που θα αντικαταστήσει τα διαστημικά λεωφορεία


Ο πύραυλος Ares Ι στον οποίο θα βασίζονται από το 2016 οι επανδρωμένες αποστολές της NASΑ μεταφέρθηκε την Τρίτη στην εξέδρα εκτόξευσης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι για την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση που προγραμματίζεται για τις 27 Οκτωβρίου.

Ο Ares I, ένας ασυνήθιστα στενόμακτρος γίγαντας με ύψος 100 μέτρα, θα εκτοξευτεί για μια δίλεπτη πτήση που θα φτάσει σε ύψος μόλις 40 χιλιομέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί η αεροδυναμική συμπεριφορά και η λειτουργία του κατώτερου σταδίου του.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 34 χρόνια που ένας διαφορετικός πύραυλος ορθώνεται στην εξέδρα 39-Β του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, η οποία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τα διαστημικά λεωφορεία.

Η NASA σχεδιάζει να αποσύρει τα διαστημικά λεωφορεία το 2010, ενώ ο νέος πύραυλος Ares και η κάψουλα Orion που θα τοποθετείται στην κορυφή του δεν θα είναι έτοιμα για επανδρωμένες πτήσεις πριν από το 2015 το νωρίτερο.

Το πρόγραμμα «Αστερισμός» της NASA για την ανάπτυξη του Ares και του Orion έχει συναντήσει σημαντικά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια και ενδέχεται να ακυρωθεί το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την τελική της απόφαση όταν λάβει την έκθεση που έχει παραγγείλει σε επιτροπή ειδικών.

Η δοκιμή της επόμενης Τρίτης αφορά το κατώτερο στάδιο του πυραύλου, που θα πέσει με αλεξίπτωτο στη Γη, ενώ τα ανώτερα τμήματα και η κάψουλα στην κορυφή του θα είναι απλά ομοιώματα.

Εκτός από τον πύραυλο Ares I για τη μεταφορά του πληρώματος, η NASA αναπτύσσει και τον ακόμα μεγαλύτερο Ares V, ο οποίος θα είναι μη επανδρωμένος και προορίζεται να μεταφέρει τις ακάτους που θα χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου