Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Άγχος προκαλεί η τεχνολογία


Πώς θα νιώθατε εάν το κινητό σας έμενε από μπαταρία και δεν είχατε φορτιστή; Ή αν η σύνδεση στο Ίντερνετ έπεφτε για ώρες; Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περισσότεροι παρουσιάζουν έντονο στρες παρά ανακούφιση και απελευθέρωση όταν τους τυχαίνει κάτι από αυτά τα δύο.

Σύμφωνα με έρευνα των βρετανών επιστημόνων, πολλοί άνθρωποι, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς, όταν βρίσκονται σε μέρος χωρίς ίχνος τεχνολογίας αγχώνονται σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα περί το 85% των ανθρώπων που διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο, αφήνουν ανοιχτό όλη την ημέρα το μόντεμ, και από αυτούς μόλις το 1/3 δηλώνει ανακουφισμένο όταν «πέσει» το σύστημα.

Μάλιστα εκτός από το στρες προκαλούν και αισθήματα ενοχής καθώς οι άνθρωποι θεωρούν πως είναι ένας λόγος για να μην επικοινωνήσουν με το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Τα ακριβή ποσοστά αφορούν στο 36% των ανθρώπων που νιώθουν στρες όταν δεν έχουν κινητό ή Ίντερνετ, ενώ το 29% δηλώνει ότι νιώθει πιο ελεύθερο.

Όσον αφορά στην εργασία, το ποσοστό του στρες μειώνεται στο 29% ενώ το ποσοστό της «απελευθέρωσης» ανέρχεται στο 28%.

Ο ψυχολόγος Τζέιμς Μπρουκ, σχολιάζοντας την έρευνα συμπέρανε πως «οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο σύγχρονη κοινωνία δεν περιμένει κανένα, και αν κάνεις ένα διάλλειμα από την τεχνολογία σημαίνει ότι βγαίνεις εκτός».

«Σε κάθε στιγμή» συνέχισε ο κ. Μπρουκ, « μπορεί να χάσουμε ένα σημαντικό email ή ένα τηλεφώνημα. Όταν νιώθουν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη ροή γιατί δεν είναι συνδεδεμένοι, αυτό θα έχει αρνητική επίπτωση στο συναισθηματικό τους κόσμο αλλά και στην ηρεμία του μυαλό τους».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου